Domů » Aktuálně

Aktuálně: Dostává kurdská kinematografie svou šanci?

Kurdská kinematografie téměř neexistuje, přestože se území Kurdistánu nachází na pěti státech Blízkého východu. I když zapátráme v paměti, stěží si vzpomeneme na některý snímek, který by odtud pocházel, či z kurdské kultury čerpal. Světlou výjimkou může být tvorba kurdsko-íránského režiséra Bahmana Ghobadiho, jenž své první čtyři snímky zasazuje do kurdského prostředí (jeho celovečerní režijní debut Čas opilých koní získal dvě ceny v Cannes, tamtéž byl o dva roky později oceněn i film Marroned in Iraq, snímek Želvy mohou létat byl oceněn v Berlíně a San Sebastianu). Další jména jako Kazim Öz či Huseyin Karabey jsou u nás ale v podstatě neznámá.

Z britské strany nyní vzešel impuls ustanovit filmovou přehlídku, která by právě na kurdistánsko-íráckém území mohla prezentovat jednak britskou filmovou tvorbu, za druhé pak umožnit místním tvůrcům načerpat skrze praktické workshopy potřebné zkušenosti a poskytnout jim prostor pro prezentaci jejich projektů. První ročník této akce se bude konat pod názvem Kurdistan British Film Festival na konci listopadu tohoto roku v jednom z největších měst Íráku- Erbilu. Organizátoři cílí na upevnění vzájemné spolupráce a pomoc zdejším nadějným tvůrcům při vzniku jejich snímků.

Závěrem lze dodat, že britové s kurdskou stranou spolupracují již delší dobu. Před dvěma lety například v Londýně uspořádali jedinečnou přehlídku kurdských filmů. Spolu s festivalem kurdských filmů v New Yorku jde o jediné dvě větší akce, které byly v posledních letech filmům z tohoto území věnovány.

Zdroj: Cineuropa.org

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 18. 11. 2011 ve 13.45 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.