Domů » Aktuálně, Festivaly

Aktuálně: Directors’ Fortnight opět mění svého uměleckého ředitele

Jedna z tradičně nejzajímavějších vedlejších sekcí festivalu Cannes Directors’ Fortnight (francouzsky Quinzaine des Réalisateurs) mění svého uměleckého ředitele. Sdružení francouzských režisérů po dvou letech působení odvolalo Frédrica Boyera, který nastoupil poté, co Olivier Pére v roce 2009 přijal nabídku působit jako umělecký ředitel MFF v Locarnu. Na místo nastoupí Edouard Waintrop.

Directors’ Fortnight má pověst velmi otevřené sekce, která je na dramaturgii festivalu nezávislá a daří se jí představovat výrazné a progresivní snímky méně známých autorů. Více než „hvězdný status“ režiséra se při výběru filmů klade důraz na inovativní přístup k filmové estetice. Vedle hlavní soutěžní sekce o Zlatou palmu je Directors’ Fortnight mezi filmovými profesionály a cinefily asi nejsledovanější paralelní sekcí tohoto festivalu.

Odvolání dosavadního uměleckého ředitele Frédrica Boyera přišlo jen krátce po skončení letošního ročníku. Právě letošní výběr filmů v sekci Directors’ Fortnight byl považován za výrazně slabší než předchozí roky. Naopak sekce sestavovaná mezinárodními filmovými kritiky International Critic’s Week znamenala podle mnohých médií kvalitativní vzestup oproti předchozím rokům.

Novým uměleckým ředitelem se stává Edouard Waintrop, jehož profesní minulost naznačuje, že by mohlo jít o krok dobrým směrem. Waintrop byl jednak dlouholetým redaktorem v uznávaném levicovém deníku Libération, ale především má zkušenosti s dramaturgií švýcarského mezinárodního festivalu ve Fribourgu, který je zaměřen na kinematografie Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Od počátku letošního roku je také ředitelem artového kina Grutli v Ženevě. Svými kolegy je považován za mimořádně znalého mimoevropských a minoritních filmů, který má přirozený instinkt na objevování režijních talentů.

Zdroj:Screendaily.com

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 26. 7. 2011 ve 13.34 a zařazen do kategorie Aktuálně, Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.