Domů » Festivaly

MFF Rotterdam v trailerech

Dnes bude projekcí snímku Wasted Youth řeckého režiséra Argyrise Papadimitropoulose oficiálně zahájen filmový program již čtyřicátého ročníku MFF v Rotterdamu. Podrobný náhled do soutěžní sekce již dříve provedl Jakub Jiřiště a nezbývá než na jeho článek odkázat sem. Jozef Húserka se zase věnoval doprovodnému programu, kde stojí upozornit na diváky financovaný projekt Cinema reloaded (k přečtení zde) a produkční platformu Cinemart sloužící filmařům k prezentaci svých rozdělaných projektů před producenty (letos zde bude hledat investory například Reygadas, Švankmajer či Zviagintsev – více zde). MFF Rotterdam ale i přesto, že je jeden z nejprogresivnějších evropských festivalů sehrávající zásadní roli při objevování nových tváří a filmových trendů, tradičně zůstává trochu nešťastně umístěn v mediálním stínu druhé velké události začátku roku – festivalu Sundance.

V tomto článku jsme si pro vás připravili ochutnávku deseti nejzajímavějších upoutávek rotterdamského programu.

22 mei (režie: Koen Mortier; Belgie 2010)

Belgický režisér Koen Mortier se vrací do Rotterdamu se svým druhým celovečerním snímkem. Ústřední postavou filmu je zaměstnanec sekuritní firmy, jehož každodenní rutinou je hlídat obchodní dům. 22 května si však bude pamatovat nadosmrti, protože ten den mu sem přišel mladík a odpálil na svém těle připevněné nálože.

Belkibolang (režie: Agung Sentausa, Ifa Isfansyah, Tumpal Christian Tampubolon, Rico Marpaung, Anggun Priambodo, Azhar Lubis, Wisnu Surya Pratama, Edwin, Sidi Saleh; Indonésie 2010)

Povídkový film devíti indonéských režisérů se soustředí na vykreslení současných společenských změn v jejich domovině. Spolupráce mladé filmařské generace vzešla ze scénářů psaných jedním autorem, jejichž jednotícím prvkem je zasazení příběhů do posledních dnů kalendářního roku.

El invierno de los raros (režie: Rodrigo Guerrero; Argentina 2011)

Uprostřed Argentinské zimy se schází šest členů rodiny v malém domku na venkově, kde stereotypně opakují den po dni stále ty samé činnosti. Po nějaké době ale bez jakéhokoli zjevného důvodu nastává změna a klidné soužití naruší první koflikty, které pomáhají na povrch i dávno zapomenutým svárům.

Eternity (režie: Sivaroj Kongsakul; Thajsko 2010)

Thajský film Eternity svým tématem zřejmě mnohým připomene loňského výherce z Cannes - Strýčka Búnmího. Sivaroj Kongsakul také ponechává snímek v poetické rovině a sleduje s ním muže, který zemřel, ale jeho duch se rozhodne vrátit na místa, kde trávil své mládí.

Finisterrae (režie: Sergio Caballero; Španělsko, 2010)

Španělský režisér Sergio Caballero ve svém snímku zachytává cestu dvou duchů, kteří se snaží dostat až na nejzápadnější cíp Španělska – na mys Cabo de Fisterra. Jejich putování je plné symbolů a bizardních surrealistických situací.

Characters (režie: Son Kwang-Ju; Jižní Korea 2011)

Debutující Son Kwang-Ju koncipuje svůj snímek jako výpověď o tvůrčím procesu samotném a zároveň jako sarkastický komentář mířený do vlastních řad. Sleduje melancholickou scenáristku pracující na novém filmovém scénáři. Do její práce jí však neustále mluví narcistní režisér, jehož jediným cílem je dostat se s filmem do programu Cannes.

Chassis (režie: Adolfo B. Alix Jr.; Filipíny 2010)

Chassis je sociálně kritickým snímkem ukazující životní úroveň nejchudších filipínských vrstev. Na základě každodenní reality natočil Adolfo Alix příběh o matce a dceři jejichž jediný domov je prostor mezi koly pod zaparkovanými kamiony.

Todos tus muertos / All Your Dead Ones (režie: Carlos Moreno; Kolumbie 2011)

Tragikomický film Carlose Morena (promítaný také v rámci Sundance fetstivalu) vypráví absurdní příběh farmáře, který najde na svém poli hromadu mrtvol. Místní autority však chtějí celou událost smést ze stolu a předstírat jako by o ničem nevěděly. Ve volební den mají totiž docela jiné priority.

Wasted Youth (režie: Argyris Papadimitropoulos a Jan Vogel; Řecko 2011)

Ve snímku zasazeném do reálií současné řecké krize se odvíjí příběh dvou athénských obyvatel. První je mladý skateboardista, který se celý den poflakuje s kamarády. Druhým je pak policista procházející si těžkým obdobím své kariéry a krizí středního věku.

Water Hands (režie: Vladimir Todorovic; Singapur, Srbsko, Černá Hora 2011)

Todorovicova road movie bude nejspíše vedena v experimentálním duchu (kdo by si jen u prvního záběru nevzpomněl na Jamese Benninga…) usazujíc do centra dění singapurského námořníka, který putuje po Balkánském poloostrově a vypráví historky, jež slyšel od místních obyvatel.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 26. 1. 2011 ve 14.45 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.