Domů » Aktuálně

Aktuálně: Béla Tarr by chtěl ve Splitu založit filmovou akademii

Béla Tarr je jedním z nejuznávanějších současných maďarských režisérů. V této chvíli dokončuje svůj film The Turin Horse (Turínský kůň), který sám autor označil za svůj poslední snímek, jenž chce v dohledném časovém horizontu natočit. Produkční studio Werc Werk Works nám nyní přes e-mail potvrdilo, že by měl být snímek uveden ještě na jaře tohoto roku, nejspíše tedy v některé soutěžní sekci festivalu Cannes.

Tarr ještě při nedávné návštěvě České republiky u příležitosti kompletní retrospektivy na Letní filmové škole v Uherském Hradišti stvrzoval svůj odchod z filmové branže. Během své masterclass potvrdil, že nemá ambice nadále točit filmy a je připraven živit se jakýmkoli jiným způsobem. Vyhýbal se však otázce, co přesně by to mělo být. Bližší informace o Tarrových záměrech do budoucna přinesl až před několika týdny chorvatský časopis Slobodna Dalmacija. Podle něj by měl Béla Tarr zájem založit ve Splitu filmovou akademii.

Na MFF ve Splitu obdržel Tarr v roce 2006 Cenu za celoživotní přínos kinematografii. Režisér sem čas od času zavítá a na zdejších lokacích zamýšlel natáčet i některé části svého Muže z Londýna. Od tohoto záměru však posléze ustoupil a natočil film převážně na lokacích na Korsice a v Maďarsku. Sympatie k tomuto místu mu však očividně vydržely a nyní by sem chtěl situovat svou filmovou akademii. Financována by mohla být jednak městem samotným, chorvatským Ministerstvem kultury, ale Tarr hledí optimisticky i na finanční výpomoc od evropských fondů.

Filmová akademie by se měla stát ideálním místem pro výchovu zodpovědné generace režisérů s humanistickým a osobitým pohledem na svět. Tarr zmiňuje, že ředitel takové instituce musí být výraznou morální autoritou, která se nutně projevuje i v jeho tvorbě. Škola by se měla zaměřit nejen na výchovu praktických oborů jako je režie, kamera, scenáristika, herectví, ale měla by se věnovat i teoretičtějšímu přístupu k filmu a nabídnout studentům uplatnění jako redaktoři či filmoví teoretici.

Tarr již naznačil i náčrt ideální koncepce výuky. Studium by mělo trvat celkem čtyři roky a první dva by se měly zaměřit čistě na praktické osvojení základních filmových prostředků, nehledě na vybraném oborovém zaměření. Jako úspěšní režiséři musí totiž absolventi školy rozumět všem aspektům filmového procesu nevyjímaje např. kameramanské a osvětlovací schopnosti. Na konci roku by měl každý student odevzdat tradiční ročníkové cvičení.

Ve třetím ročníku by se měla výuka zaměřit na dramaturgii a analýzu scénáře. Tarr kriticky nahlíží na běžnou praxi filmových škol, které se často snaží vyhýbat filmovým adaptacím klasických literárních děl. Pod jeho vedením by se naopak mělo citlivému způsobu adaptování knižních předloh věnovat více času. Není to samozřejmě žádné překvapení, protože Tarrovy nejznámější snímky jsou založeny na próze László Krasznahorkaie (ten mu pomáhal i při adaptaci Simenonova Muže z Londýna).

Čtvrtý rok studia by pak měl být soustředěn převážně na natáčení absolventského snímku.

Otázkou samozřejmě je, zda se Bélu Tarrovi podaří ambiciózní projekt realizovat. Zatím jsou slyšet pouze skeptické ohlasy, které tvrdí, že za současné finanční krize takový projekt nelze uskutečnit. Jako reálnější možnost mnozí vidí pořádání pravidelných workshopů, které by byly finančně dostupnější než celoroční provoz filmové akademie.

Zdroj: DunaTV.hu; Slobodnadalmacija.hr

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 12. 1. 2011 ve 21.58 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.