Domů » Aktuálně

Lednový festivalový výhled

První měsíc nového roku není bohatý na filmové akce jen zdánlivě. Nekoná se jich mnoho, vzhledem k omezené nabídce tuzemských filmových premiér, která až na pár čestných výjimek neskýtá mnoho větší pozornosti hodných titulů, jsou však jejich projekce významnou součástí lednového programu kin, respektive hlavně pražského kina Světozor.

Festival krátkých filmů Praha : 19. – 23. ledna; kino Světozor


6. ročník akce pořádané organizátory MFF Karlovy Vary se uskuteční v pražském kině Světozor. V mezinárodní soutěži snímků se stopáží do 25 minut se o hlavní cenu spojenou s částkou 5 tisíc eur utkají filmy natočené v letech 2009 a 2010. Dále festival nabídne nesoutěžní program počínaje geograficky vymezenými sekcemi zaměřenými na tvorbu Izraele a frankofonní části Belgie, přes Check the Czech představující nejnovější české krátké filmy, sekci Labo věnující se experimentálním snímkům až po přehledovou Panorama uvádějící filmy oceněné na významných festivalech.
Vstupné na jednotlivé bloky: 70 Kč (předprodej začíná 14. ledna).

Filmový festival proti korupci : 11., 18. a 25. ledna; Praha – kino Světozor


Tři lednové večery budou v kině Světozor věnovány veřejným debatám o současných podobách korupce v místní i celostátní politice a následné projekci snímků (Coppolovi Kmotr a Kmotr II a De Palmovi Neúplatní), které se na stejnou tematiku podívají trochu z jiného úhlu.
Vstupné na debaty od 19:00 je zdarma; na filmové projekce od 20:30: 120 Kč, studenti a senioři: 90 Kč.
„Festival“ jehož pořadatelem je Respekt institut je de facto součástí putovní filmové přehlídky Minifest: Mafiánské filmy, která v průběhu ledna uvede v několika českých a moravských kinech výše zmíněné filmy v restaurovaném a zdigitalizovaném formátu v rozlišení 2K. Více o tomto cyklu zde.

Přehlídka soudobých japonských filmů : 21. – 27. ledna; Praha – kino Lucerna


Přehlídku osm japonských filmů, mezi nimiž nechybí slavné Scény u moře Takeshi Kitana (1991) ale ani u nás téměř neznámé snímky jako Probuď se! Junji Sakamota (2007) nebo Sakura v rozpuku Kazua Kurokiho (2006), zakončí 27. ledna předpremiéra očekávané filmové adaptace románu Haruki Murakamiho Norské dřevo (r. Anh Hung Tran, 2010).
Vstupné: 80 Kč; „permanentka“ na všechny filmy: 400 Kč / 200 Kč – studentská (bez rezervace sedadla).

Projekt 100 2011


17. ročník projektu AČFK tvoří z finančních důvodů menší počet filmů, než bylo dosud zvykem. Pod mottem „Různé podoby lásky“ bude ve více než osmi desítkách tuzemských kin od poloviny ledna do konce května uvedena šestice snímků. Mimo dvou zástupců staršího data vzniku – Erotikon (r. Gustav Machatý, Československo 1929) a Velká láska (r. Pierre Étaix, Francie 1969) – půjde o nejnovější snímky zavedených režisérů – Další rok Mikea Leigha (VB 2010) a Puškvorec Andrzeje Wajdy (Polsko 2009) – i tvůrců, jejichž filmy jsou příslibem lepších zítřků evropské kinematografie – hvězdně obsazené Dobré srdce islandského režiséra Dagura Kárie (Island, Dánsko, Francie, Německo, USA 2009) a černo komediální hraný debut polského dokumentaristy Boryse Lankosze Druhá strana mince (Polsko 2009).
Projekt 100 bude slavnostně zahájen 13. ledna ve 20:00 v kině Světozor projekcí snímku Druhá strana mince za účasti herečky Agaty Buzek, která ve filmu ztvárnila hlavní postavu.
Vstupné: dle výše vstupného v jednotlivých kinech.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 7. 1. 2011 ve 14.48 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.