Domů » Festivaly

Na IDFA oceněn film Position Among the Stars

IDFA patří mezi nejprestižnější dokumentární festivaly na světě a jeho ocenění mají mezinárodní váhu. Jeho význam je podobný takovým akcím jako je například Hot Docs, Silverdocs nebo festival ve Sheffieldu. Tento rok festival představil mimo své tradiční sekce i program zaměřený hlavně na mladé a neznámé tvůrce. Letos poprvé se tak například uskutečnila selekce tzv. „Doc Next“, která čítala dvanáct krátkých snímků nadějných dokumentárních filmařů promítaných před celovečerním programem. Podobně jako na všech velkých filmových festivalech, jenž si potřebují udržet pozici mezi bezpočtem podobných akcí, i zde funguje celoroční workshop, který pomáhá filmovým studentům a začínajícím režisérům s jejich vznikajícími projekty. Letos ho navštívilo na 150 účastníků z 25 zemí.

Seznamu letošních oceněných snímků dominuje film Position Among the Stars nizozemského režiséra Leonarda Reteal Helmricha. Jde o dokument, který celý festival před deseti dny zahajoval. Je to poprvé, co některý z oceněných režisérů vyhrál v nejsledovanější kategorii hned dvakrát. Helmrich zde byl totiž oceněn již v roce 2004 za svůj celovečerní dokument The Shape of the Moon.

Position Among the Stars je poslední částí Helmrichovy dokumentární trilogie o proměně moderní Indonesie. Po dvanáct let sledoval režisér proměňující se ekonomické i politické klima skrze pohled staré ženy Rumidjah, která žije v jakartském slumu. Porota své rozhodnutí odůvodnila v oficiálním stanovisku: „Film poskytuje fantastický pohled do života chudých lidí v Indonesii. Režisér ukazuje vzestup islámského fundamentalismu a úpadek křesťanské kultury. Způsob odvyprávění je jasný, komplexní, poetický a ne zcela bez humoru. Režisér trpělivě věnoval dvanáct let svého života k pozorování těchto postav. Se svými nádherně odpozorovanými detaily je film příkladem toho, jak může dokumentární mistr zachytit podstatu jeho zájmu. Retel Helmrich svým postavám věnuje čas, aby ho vpustili do svého života, ale i přesto si dokáže udžet svůj vlastní pohled.“

Kopletní přehled oceněných naleznete níže:

NEJLEPŠÍ CELOVEČERNÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM
Position Among the Stars režie Leonard Retel Helmrich (Nizozemsko)

SPECIÁLNÍ CENA POROTY
You Don’t Like the Truth – 4 Days inside Guantánamo režie Luc Coté a Patricio Henriquez (Kanada)

CENA ZA NEJLEPŠÍ STŘEDOMETRÁŽNÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM
People I Could Have Been and Maybe Am režie Boris Gerrets (Holandsko)

CENA ZA NEJLEPŠÍ DEBUT
Kano: An American and His Harem režie Monster Jimenez (Filipíny)

CENA DIVÁKŮ
Waste Land režie Lucy Walker (Velká Británie, Brazílie)

NEJLEPŠÍ STUDENTSKÝ DOKUMENTÁRNÍ FILM
What’s in a Name režie Eva Küpper (Belgie)

CENA IDFA
Autumn Gold režie Jan Tenhaven (Německo, Rakousko)

CENA IDFA ZA NEJLEPŠÍ EKOLOGICKÝ DOKUMENT
Into Eternity režie Michael Madsen (Dánsko, Švédsko, Finsko)

MIMOŘÁDNÉ UZNÁNÍ POROTY
The Pipe režie Risteard Ó Domhnaill (Irsko)

CENA IDFA ZA NEJLEPŠÍ DIGITÁLNÍ VYPRÁVĚNÍ
HIGHRISE/Out My Window režie Katerina Cizek (Kanada)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 27. 11. 2010 ve 21.46 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.