Domů » Aktuálně

DVD a Blu-ray tipy na listopad

Listopadovou nabídku českých distributorů omezíme pouze na čtyři tituly hodné pozornosti. Tradičně budeme mluvit jen o trhu s DVD a za disky s vysokým rozlišením se poohlédneme v zahraničí.

Optimisticky lze hledět na vydání kultovního filmu Davida Lynche Zběsilost v srdci, které nebylo několik let možné na DVD s českou podporou dostat. Snímek oceněný hlavní cenou festivalu Cannes si ve své době provokativně pohrával s postmodernistickou estetikou, která se ostře stavěla vůči vysokému umění stavěného na předem ozkoušených hlubokých myšlenkách a velkých činech svých hrdinů. Dramatugicky schválně rozervaný film naopak postavil do hlavní role ubohého násilníka, jehož filmový příběh žádný pocit zadostiučinění nenabízí a naopak sleduje ty nejvíce živočišné a přízemní pudy.

Knižní série Milénium švédského spisovatele Steiga Larssona se stala společenským fenoménem, která nezasáhla pouze literaturu, ale byla vzápětí adaptována i do filmové trilogie. S jejím prvním dílem se mohli čeští diváci setkat i v tuzemských kinech a nyní ho mouhou dostat i na DVD discích. Lze konstatovat, že film Muži, kteří nenávidí ženy je suverénně nejzajímavějším z celé zfilmované série, z níž se v pozdějších pokračováních stala nevýrazná akční podívaná. První díl sleduje pátrání investigativního novináře Mikaela Blomkvista a počítačové hackerky Lisbeth Salander po Harriet Vangerové, dívce, která před čtyřiceti lety záhadně zmizela z rodinného sídla.

Intersonic nám zase v polovině měsíce přinese drama Planina v ohni. Guillermo Arriaga (napsal například scénáře pro Amores perros – Láska je kurva, 21 gramů a Babel) s ním před dvěma lety debutoval na festivalu v Benátkách a i tentokrát se rozhodl využít osvědčený koncept nelineárního vyprávění. Ústředním bodem snímku se stává výbuch karavanu v poušti, kde jsou nalezena mrtvá těla dvou milenců. Oba mají své vlastní rodiny, jejichž vzájemná konfrontace po nešťastné události nabere nepříjemné rozměry. Film by měl být vyprávěn útržkovitě a přepínat mezi různými časovými rovinami.

Listopad pak uzavře vydání DVD Za zvuků hudby. Filmová klasika Roberta Wiseho, který stál jako autor i za dalším úspěšným muzikálem West Side Story, sleduje jeptišku Marii odcházející z kláštera a nacházející místo jako vychovatelka sedmi dětí v domácnosti dlouholetého vdovce. Její entuziasmus a veselé zpívání však není příliš po chuti pánovi domu, který zavedl přísný řád a pořádek. Jejich společný zápas o výchovu dětí však vzápětí naprosto očekávaně přerůstá v jakési vzájemné pouto. Za zvuků hudby patří mezi nejúspěšnější americké muzikály, které byly kdy natočeny. Po dlouhé nedostupnosti v české lokalizaci tak bude možné se v obchodech s DVD opět setkat. I tentokrát však lze doporučit zahraničí, kde snímek vyjde i na blu-ray a ve speciálních několikadiskových edicích.

Zahraničí:

V současné době se biografie proslulých deviantů a teroristů staly poměrně vyhledávaným a uznávaným artiklem. Můžeme jmenovat například Veřejného nepřítele, Baader Meinhof Komplex či Veřejné nepřátele. Na americký trh se nyní dostane poměrně žhavý artikl – snímek Carlos the Jackal, který dosud obíhá na festivalových projekcích. Jde o portrét známého venezuelského teroristy, jenž byl v sedmdesátých a osmdesátých letech zodpovědný za řadu bombových útoků a několik únosů. Režisér Assayas prý vytvořil z biografického konceptu netradiční podívanou, která diváka strhne, přestože její celková stopáž přesahuje pět hodin (jde o televizní produkci rozdělenou na tři části).

Snímek Antikrist Larse von Triera asi není třeba představovat. Proslulému dánskému umělci se opět podařilo natočit kontroverzní snímek, který si přebírá některé postupy z vysokého umění a zasazuje je do nových kontextů, čímž je zásadně proměňuje a obohacuje. Vydání tohoto filmu zmiňujeme v rámci zahraničních tipů již podruhé. Důvod je především ten, že tentokrát Antikrist vychází u společnosti Criterion, což znamená jednak mnohem více nových bonusů, za druhé také pak to, že tyto přídavné materiály vyjdou v rámci blu-ray i DVD vydání. Toto vydání by tak mohlo být zajímavé i pro ty diváky, jejichž domácnosti stále ještě nejsou HD ready.

Ze zahraničních titulů lze dále doporučit snímek The Kids Are All Right režisérky Lisy Cholodenko, který v uplynulé festivalové sezóně získal velmi dobré reakce od diváků i kritiků. Film se soustředí na bratra a sestru vychovávané lesbickým párem. Ti se rozhodnou vyhledat svého otce, který jejich matce daroval semeno, a pokusit se ho přirozeně začlenit do života v jejich rodině.

Čtvrtým a posledním z premiérových titulů je unikátní vydání nejnovějšího filmu Gaspara Noého Vejdi do prázdna. Snímek inspirovaný tibetskou knihou mrtvých je téměř celý natočen v důmyslně realizované ich-formě – tedy z pohledu mladého feťáka, jehož při razii v tokijském baru zastřelí policista a jeho duše se následně oprostí od své fyzické schránky i závislosti na čase, putujíc napříč asijskou metropolí, nočními podniky i vlastními vzpomínkami. Speciální kolekce, která vychází ve Francii čítá celkem tři disky (jedno DVD s filmem, jeden blu-ray s filmem a jedno DVD s bonusy) a k tomu velkoformátovou knihu s fotografiemi z filmu.

Pro příznivce tvorby Davida Lynche by mohlo být zajímavé listopadové vydání Lost  Highway a Twin Peaks: Fire Walk With Me na nosičích s vysokým rozlišením. První vytváří interpretačně vyzývavý hlavolam, který byl následně ještě umocněn v často oslavovaném Muholland drive. Druhý snímek je pak zpětným prequelem ke kultovnímu televiznímu seriálu Městečko Twin Peaks (nutno však dodat, že ačkoli jde o prequel, je nutné vidět film až po zhlédnutí seriálu).

Filmových klasik, které by stály za nějaký ten utracený dolar, je tento měsíc více, a proto si je shrneme pouze velmi stručně. Jednak lze očekávat již zmíněné blu-ray vydání Za zvuků hudby (The Sound of Music), které vyjde hned ve dvou verzích. Zakoupit ho bude možno buď ve standardním jednodiskovém vydání, nebo ve speciální třídeskové edici (s brožurou a dalšími věcmi) ke 45. výročí od vzniku filmu. Do distribuce se také vydává blu-ray Peeping Tom Michaela Powella, jehož verze přes svůj název Peeping Tom Special Edition nenabízí na jediném disku nic speciálního. Britové budou nabízet Playtime Jacquese Tatiho jak ve vysokém rozlišení, tak i běžném PALu a modrého disku se také dočká Leanův Most přes řeku Kwai (The Bridge on the River Kwai), jenž bude dostupný ve dvoudiskové edici.

Ve vysokém rozlišení lze také očekávat další snímky Charlese Chaplina. V listopadu se na americký trh dostanou hned tři. Jde o poslední tři němé celovečerní filmy, z nichž nejméně známý je Cirkus, uvedený ještě na konci dvacátých let, následovaný filmem Světla velkoměsta a Moderní doba z let třicátých.

Nakonec výhledu je potřeba zmínit i tři vydání Langova Metropolisu. Sběratel se tak bude moct rozhodnou mezi jednodiskovou verzí finální verze (The Complete Metropolis), druhou jednodiskovou verzí, kde je obrázek velmi pěkně natisknut místo na výšku na šířku (Metropolis Reconstructed & Restored), nebo steelbook edici s přiloženým DVD (Metropolis Reconstructed & Restored Limited Edition Dual Format Steelbook).

Česká republika:

1.11. Zběsilost v srdci (DVD)
8.11. Muži, kteří nenávidí ženy (DVD)
15.11. Planina v ohni (DVD)
22.11. Za zvuků hudby (DVD)

Zahraničí:

1.11. Carlos the Jackal (History’s Mysteries) (BLU)
1.11. Peeping Tom Special Edition (BLU)
1.11. The Bridge on the River Kwai (BLU)
1.11. The Sound of Music (BLU)
8.11. Antichrist (DVD, BLU)
8.11. Lost Highway (BLU)
8.11. Twin Peaks: Fire Walk With Me (BLU)
15.11. The Circus (BLU)
15.11. City Lights (BLU)
15.11. The Kids Are All Right (BLU)
15.11. The Complete Metropolis (BLU)
15.11. Modern Times (DVD, BLU)
15.11. Playtime (BLU)
15.11. The Night of the Hunter (DVD, BLU)
22.11. Metropolis Reconstructed & Restored (BLU)
29.11. Enter the Void (BLU)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 29. 10. 2010 ve 4.44 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.