Domů » Aktuálně

TZ: Ostrava Kamera Oko

Druhý ročník mezinárodního filmového festivalu se specializací na kameramanskou tvorbu Ostrava Kamera Oko se přiblížil na dosah. Festival vypukne již ve čtvrtek 23. září a potrvá do neděle 3. října 2010. Oficiální část festivalu tvoří Mezinárodní soutěž, v rámci které bude uvedeno šest celovečerních filmů, většina z nich v české premiéře nebo předpremiéře. Mimo soutěž bude uveden nový snímek Jana Švankmajera Přežít svůj život. Další částí oficiálního programu je Národní soutěž, kde bude porota hodnotit pět krátkých filmů. Festival nabídne přes deset různých programových sekcí.

Přehlídka dále láká na filmové projekce v jedinečném industriálním prostředí (Národní kulturní památka v Dolní oblasti Vítkovic, náplavka Sýkorova mostu a Důl Hlubina). Festival proběhne v ostravských kinech Vesmír, Luna, Art, Minikino a v sále festivalového centra Stará Aréna – klub pro kulturu a informace 2015.

Desetidenní akreditace do všech sálů stojí pouhých 250,- Kč, navíc nabízí možnost mnoha slev a bonusů.

„Ostrava je město filmové budoucnosti. Ostravské příběhy jsou autentické. Mohou, protože lidé, kteří tady žijí, jsou autentičtí. Skutečný život se odráží v tvorbě. Sociální a milostná dramata z vyprávění Petra Bezruče, Karla Reisze, Leoše Janáčka, Jana Balabána. Festival Oko, má svoji druhou šanci a Ostrava bude městem filmu. Městem, kde se filmy promítají, točí, žijí, “ říká filmový producent a ředitel projektu Ostrava 2015 Čestmír Kopecký.

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ A ZAKONČENÍ FESTIVALU:

Festival bude slavnostně zahájen ve čtvrtek 23. 9. v 19:00. Zahajovacím snímkem přehlídky je vítěz letošní Zlaté palmy z Cannes, thajský snímek Strýček Búnmí. Ostrava Kamera Oko tento thajský snímek uvede v české premiéře. Zahajovací ceremoniál proběhne v hale bývalé „Veronikárny“ v unikátních prostorách Národní kulturní památky – Dolní oblasti Vítkovic. Snímek trojice kameramanů (S. Mukdeeprom, S. Mingmongkon a Ch. Pengpanich) a současné hvězdy autorského filmu, režiséra Apichatponga Weerasethakula, byl zároveň zařazen do Mezinárodní kameramanské soutěže.

Slavnostní zakončení druhého ročníku festivalu Ostrava Kamera Oko proběhne v divadelním sále Kulturního domu Ostrava 3. října v 19. hodin.

FILMOVÝ PROGRAM FESTIVALU:

Mezinárodní soutěž – velká autorská i kameramanská jména a nové objevy

Letošní ročník mezinárodní soutěže svede dohromady velká jména světové kinematografie s nastupující generací filmařů s neotřelým pohledem a zdaleka nepoutá pouze výše zmiňovaným snímkem Strýček Búnmí.

Autorský veterán, jeden ze zakladatelů legendární Francouzské nové vlny, Jacques Rivette představuje v Ostravě svou novinku 36 pohledů z vrcholu Saint Loup. Kameramankou snímku je Irina Lubtchansky, dcera Williama Lubtchanského, dlouholetého Rivettova spolupracovníka a filmaře, jemuž letošní ročník věnuje jeden z čestných programů.

Vizuálně unikátní maďarská novinka Bibliothèque Pascal je podepsána mladým, ale na světové scéně již skvěle etablovaným režisérem Szabolcsem Hajdúem a znamená jeho již několikátou spolupráci s kameramanem Andrásem Nágyem (spolu realizovali již oceňované snímky Bílé dlaně a Radostné dny).

Kameraman Olivier Boonjing bude v soutěži patřit mezi festivalové nováčky. Pro realizaci svého režijního debutu Kdesi mezi tady a teď dokázal poutavě skloubit obě profese a vytvořit naléhavé a přitom vizuálně nápadité dílo.

Rafael Filippelli uvede na festivalu dramatický snímek Únos a smrt, který diváka zavádí do sedmdesátých let a nelítostného prostředí ozbrojených můžu ve vojenských uniformách.

Strhující, výtvarně působivý film o nutné zodpovědnosti za své činy, o rebelství vůči společnosti i o nevyhnutelnosti osudu Projekt Frankenstein natočili režisér Kornel Mundruczó a kameraman Mátyás Erdély v německo-maďarsko-rakouské koprodukci a ostravskému publiku se představí v druhé polovině festivalu.

Všechny snímky kromě Bibliothèque Pascal jsou zde promítány v české premiéře. Do české distribuce budou uvedeny snímky Strýček Búnmí a Projekt Frankenstein, ostatní soutěžní filmy mohou diváci vidět pouze na filmovém festivalu Ostrava Kamera Oko.

Jediný letošní český účastník, film Jana Švankmajera Přežít svůj život, je uveden mimo soutěž.

Národní soutěž krátkometrážních filmů o nejlepší kameru nabídne pětici českých soutěžních snímků, které letos všechny vznikly na pražské FAMU. Filmy budou promítány v kině Art a Staré Aréně. Kameraman nejlepšího z nich získá 5000 metrů filmové suroviny od společnosti Kodak.

Přehlídka Pocta: Juraj Šajmovič uvede díla kameramana Juraje Šajmoviče (nar. 1932), držitele ceny Asociace českých kameramanů za celoživotní dílo. Uvedeny budou jeho snímky Archa bláznů, Golet v údolí a Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba. Televizní tvorbu Juraje Šajmoviče zastupuje slavný seriál České televize Sanitka servírovaný na festivalu v jedinečném podání celonočního maratonu ve Staré Aréně – Klubu pro kulturu a informace 2015.

Sekce Pocta: William Lubtchansky představí legendárního francouzského kameramana, který byl klíčovým spolupracovníkem světoznámých režisérů, mimo jiné Otara Iosselianiho, Jacquesa Rivetta, Francoise Truffauta, Jean-Luca Godarda, Philippa Garrela. Uvedeny budou filmy Pravidelní milenci, Nesahej na tu sekeru, Podzimní zahrady a Žena od vedle.

Nesoutěžní profilová přehlídka ENCORE uvede výběr současné světové krátkometrážní a celovečerní tvorby. Diváci se mohou těšit na hrané, dokumentární a experimentální snímky z celého světa. Oficiální výběr této sekce tvoří 23 filmů, které budou promítány ve Staré Aréně. Sekce nabídne vizuálně zajímavé filmy z celého světa – např. z Indie, Ruska, Řecka, Německa, Maďarska, Rumunska, Kanady, Turecka, Izraele…

IMAGO je přehlídka snímků, které byly oceněny evropskými národními kameramanskými asociacemi. Představeny budou snímky jako Antikrist Larse von Triera, Bílá stuha Michaela Hanekeho a Protektor Marka Najbrta.

Ostrava ve filmu nabízí nově objevená díla z filmové historie Ostravy, která z archivu NFA vylovil dramaturg festivalu Martin Jiroušek. Dva bloky kratkých dokumentarních filmů z předválečného a válečného Ostravska uvádí dramaturg sekce Martin Jiroušek. Do této sekce patří také nové celovečerní filmy Pouta (režie: Radim Špaček) a Mamas and Papas (režie: Alice Nellis), které byly také natáčeny v Ostravě, a blok večerníčků Lux a Delux z televizního studia Prometheus. V sekci bude uveden i dokumentární film Opožďěný východ kameramana Jiřího Berky a režiséra Marcela Petrova o událostech podzimu 1989 očima obyvatel Ostravy a Moravskoslezského kraje.

Přehlídka tvorby ostravského studia České televize v autorském pojetí dramaturgů studia nazvaná příznačně Studio Ostrava, mimo jiné představí dokumenty Běž domů, Ivane! a Fenomén Mucha, televizní filmy Nespavost a Na vlky železa 1+2 či blok o mořeplavci Konkolském, v rámci kterého bude promítáno hned šest snímků.

Sekce 2010: Works in Progress představí právě dokončovaná česká filmová díla. Promítané snímky: 80 dopisů režiséra Václava Kadrnky a kameramana Braňa Pažitky, dokumentární snímek Víta Klusáka a Jakuba Halouska Vše pro dobro světa a Nošovic, krátký film Tomáše Winského a Lukáše Miloty Příznaky a dokument Kláry Řezníčkové a Martina Polčáka Trojmezí.

Snímky StreetDance 3D, Alenka v říši divů nebo Avatar budou promítnuty v rámci sekce 3D filmy v kině Luna, které získalo licenci pro uvádění 3D projekcí. 3D program zahajuje v rámci festivalu Ostrava Kamera Oko za specialní snížené vstupné a navíc se slevou pro držitele akreditací.

V rámci sekce hudební filmy vybral Pavel Klusák letos pro festival fanouškovský záznam koncertu Radiohead Prague, dokument o Dežu Ursinym Momentky a dokumentární snímek o natáčení alba For Semafor.

Součástí festivalu budou také venkovní projekce a kameramanské přednášky. Ve Staré Aréně – Klubu pro kulturu a informace 2015 je tak například připravena přednáška Česká kameramanská škola? pod vedením Marka Jíchy, vedoucího katedry kamery na FAMU a kameramana Daniela Součka. Režisér a kameraman Ivan Vojnár promluví o Williamu Lubtchanskym a jeho spolupráci s Jacquesem Rivettem, jeho přednáška bude doprovázena ukázkami z filmů. Kameraman Tomáš Nováček  představí natáčení dokumentárního filmu Ženy SHR, které proběhlo na digitální fotoaparát.

Proběhne několik venkovních projekcí – v areálu vítkovických Vysokých pecí a na náplavce u Sýkorova mostu.

V čase festivalu Ostrava Kamera Oko probíhá v Ostravě také paralelní sekce festivalu – nezávislá filmová přehlídka Manifesto. Od 23. do 29. září se v Minikinu a kinu Luna můžete v rámci přehlídky podívat na melodrama Kluci jsou zpět, životopisný film o zrodu první ženské punkové skupiny The Runaways, normalizační tragikomedii Muzika, Iluzionistu, japonskou odpověď na trilogii Pán prstenů Goemon nebo dokument o mateřství nazvaný příznačně Mimina.

Více na:

http://www.filmfestivalostrava.com/

Zdroj: Tisková zpráva festivalu Ostrava Kamera Oko

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 15. 9. 2010 ve 21.47 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.