Domů » Festivaly

Třicáté Fantasporto ovládli Britové


I Portugalsko se může pyšnit festivalem, který si dokázal vydobýt mezinárodní renomé. Tamější největší mezinárodní filmový festival, konající se ve starobylém městě Porto, má však trochu zvláštní pozici. Jeho vlajkovou lodí je totiž sekce pro snímky žánru sci-fi a fantasy z celého světa, k nimž nedávno přibyly i thrillery. Dlouhou tradici zde jíž má nijak žánrově odstíněná soutěžní sekce pro mladé tvůrce. Hlavně jsou zde však kromě velkých hollywoodských produkcí prezentovány i „malé“ filmy, které originálně experimentují s novými formami a metodami filmové tvorby. Proto se festival prezentuje pod výmluvnějším jménem Fantasporto. Tato událost je i přes svůj zábavný charakter štědře dotována ze státní kasy a je vždy jednou z vrcholných kulturních akcí, které se v zemi v průběhu roku konají. Tento rok se od 22 února do 7. března konal třicátý ročník festivalu, který se tentokrát retrospektivně zaměřoval na francouzskou kinematografii.

Letošní Velkou cenou byl oceněn britský faustovský horor se silně romantickými prvky Heartless režiséra Philipa Ridleyho (získal i cenu za režii) o mladíkovi s obrovským mateřským znaménkem ve tvaru srdce na obličeji (Jim Sturgess), který nachází díky neznámé postavě krásu a řád ve světě násilí a gangů, jenž jej obklopuje, čímž se jeho následující noční můra stává i krutou výpovědí o vyšinuté dráze dnešního světa. V hereckých kategoriích o sobě dala kromě oceněného Sturgesse vědět skotská herečka Neve McIntosh, která se objevila v sympatickém nízkorozpočtovém hororu Salvage, jakémsi mixu realistického dramatu s Vetřelcem, v němž si zahrála matku, která se snaží zachránit odcizenou dceru, uvíznuvší s pestrou směsicí obyvatel jedné slepé uličky v obklíčení armádního vojska poté, co se na přilehlém pobřeží objevila tajemná kontejnerová loď s podivným obsahem. Zvláštní cenu poroty si odvezl dánsko-švédsko-norský thriller Deliver Us from devil Ole Bornedala, dánského specialisty na temný žánr. Jedná se o vyhrocené drama šťastné rodinky, která se vrací do otcova rodného města a po fatální nehodě musí čelit extrémně xenofobním výpadům tamějších obyvatel. Francouzi oslovili scénářem a triky akčního apokalyptického snímku La Horde (režie: Yannick Dahan, Benjamin Rocher), který spatřuje konec světa jako nelítostnou válku mezi policisty, gangstery a zombíky. V hlavní soutěžní sekci se objevily i očekávané snímky [Rec] 2 (rež. Jaume Balagueró, Paco Plaza) a Descent: Part 2 (rež. Jon Harris), které však i přes své kvality neuspěly. Cenu sekce Orient Express, určené pro asijské kinematografie, získal snímek Park-Chan-wooka Žízeň.


V sekci určené mladým tvůrcům nejvíce oslovil další britský snímek – Fish Tank, který zde získal hlavní cenu a cenu za scénář. Ocenění za režii však získal Pater Sparrow za myšlenkově náročné maďarské sci-fi drama 1 dle románu Stanislawa Lema o knihkupci, jehož život ovlivní almanach, který dokáže prozradit, co se stane v horizontu příští minuty. Zóltan Mucsi si za jeho ztvárnění vysloužil cenu pro nejlepšího herce. Kritici se rozhodli věnovat své ocenění českému hororu J. Herze T.M.A. a publikum dalo přednost akčnímu koprodukčnímu fantasy Solomon Kane, jež se rovněž natáčelo s naší účastí a otevíralo letošní festival, na němž se celkem objevilo kolem 400 krátkých a celovečerních filmů.

HLAVNÍ SOUTĚŽ FANTASTICKÝCH FILMŮ

VELKÁ CENA ZA NEJLEPŠÍ FILM
Heartless
režie: Philip Ridley

NEJLEPŠÍ REŽIE
Philip Ridley za film Heartless

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ
Yannick Dahan, Benjamin Rocher, Arnaud Bordas a Stéphane Moïssakis za film La Horde

NEJLEPŠÍ HEREC
Jim Sturgess za film Heartless
režie: Philip Ridley

NEJLEPŠÍ HEREČKA
Neve McIntosh za film Salvage
režie: Lawrence Gough

ZVLÁŠTNÍ CENA POROTY
Deliver Us from devil
režie: Ole Bornedal

NEJLEPŠÍ ZVLÁŠTNÍ EFEKTY
La Horde
režie: Yannick Dahan, Benjamin Rocher

NEJLEPŠÍ KRÁTKÝ FILM
La Carte
režie: Stephan le Lay

DIRECTOR´S FILM WEEK

CENA MANOELA DE OLIVEIRY ZA NEJLEPŠÍ FILM
Fish Tank
režie: Andrea Arnold

NEJLEPŠÍ REŽIE
Pater Sparrow za film 1

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ
Andrea Arnold za film Fish Tank

NEJLEPŠÍ HEREC
Zoltán Mucsi za film 1
režie: Pater Sparrow

NEJLEPŠÍ HEREČKA
Elena Anaya za film Hierro
režie: Gabe Ibáñez

ZVLÁŠTNÍ CENA POROTY
Ward No. 6
režie: Karen Shakhnazarov

SEKCE ORIENT EXPRESS

NEJLEPŠÍ FILM
Žízeň
režie: Chan-wook Park

ZVLÁŠTNÍ CENA
A frozen flower
režie: Ha Yu

OSTATNÍ CENY

CENA KRITIKŮ
T.M.A.
Režie: Juraj Herz

CENA PUBLIKA
Solomon Kane
režie: Michael J. Basset

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 8. 3. 2010 ve 12.53 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.