Domů » Festivaly

Independent Spirit Awards vyzdvihují Precious

Každoročně se Independent Spirit Awards odehrávají těsně před udílením Oscarů. Předávání cen nezávislým filmařům má především auru akce, která vyzdvihne menší snímky nemající na cenách americké Akademie přílišnou šanci na úspěch.

Podmínkou je, aby přihlášený film na Independent Spirit Awards měl délku minimálně 70 minut a s rozpočtem nepřesáhl částku 20 milionů dolarů. To jsou nejzásadnější limitace při vybírání snímků k nominacím. Samotná definice „nezávislosti“ snímků je však nastavena tak, že jakýkoli americký film, splňující předešlé dva požadavky může být jako „nezávislý“ považován. Produkován může tedy být jakýmkoli studiem a důležitý je u něj především umělecký přínos (na rozdíl od stanov před rokem 1994, kdy bylo jasně stanoveno, že film musí být financován nějakou nezávislou společností). Nominovaný snímek dokonce ani nemusí vejít do severoamerické kinodistribuce, stačí mu pouze, aby se objevil na některém ze šesti akceptovaných festivalů (Los Angeles Film Festival, New Directors/New Films, New York, Sundance, Telluride, nebo Toronto).

Letošní ročník Independent Spirit Awards patřil jednoznačně filmu Precious: Based on the Novel Push by Sapphire, který už dlouho brázdí napříč festivaly a sbírá ocenění. Celkem získal pět cen z pěti nominací (!) včetně nejlepšího filmu a nejlepší režie. Příběh dospívající černošské dívky, která se v Haarlemu vypořádává s nefungujícím rodinným zázemím, těhotenstvím, špatným sociálním prostředím a svou negramotností, získal již před rokem na světové premiéře v Park City Cenu diváků, Velkou cenu poroty a Speciální cenu poroty pro herecký výkon Mo’Nique.

Zatímco mnohé nezávislé snímky (využívající např. DIY estetiky) se snaží klást divákům překážky a narušovat zaběhlé principy zobrazování, vyprávění a distribuce informací, Precious oproti nim nabízí jasně vypolarizovaný svět jednoduše charakterizovaných postav v klasicky vystavěném příběhu. Hlavní hrdinka se svým osudem připomíná velkého slona v porcelánu, který se otáčí pořád na stejném místě a každý jeho další krok znamená jen další neštěstí.

Úspěšní byli také scénáristé Scott Neustadter a Michael H. Weber, kteří byly oceněni za svůj první realizovaný scénář k chytré romantické komedii 500 dní se Summer. Příběh vystavěli v nechronologickém sledu událostí, jenž ukazují pomalu skomírající vztah zamilované dvojice.

Snímky A Serious Man bratří Coenů a Crazy Heart Scotta Coopera získaly oba po dvou cenách. Cenu Johna Cassavetese pro nejlepší film s rozpočtem do půl milionu dolarů získal Humpday režisérky Lynn Shelton. Film v sobě prý nese toho správného nezávislého ducha (to se lze dočíst u vyjádření poroty Sundance, která mu za to udělila Speciální cenu poroty) za což ručí i herecká účast Marka Duplasse, „otce“ mumblecore filmů. Příběh s nádechem komedie se točí kolem dvojice mužů, kteří se rozhodnou natočit erotický art film, ve kterém mají mít společně pohlavní styk.

NEJLEPŠÍ FILM
Precious režie Lee Daniels

NEJLEPŠÍ REŽIE
Lee Daniels za film Precious

NEJLEPŠÍ CELOVEČERNÍ DEBUT
Crazy Heart režie Scott Cooper

CENA JOHNA CASSAVETESE
(pro nejlepší celovečerní film s rozpočtem pod 500 000 dolarů)
Humpday režie Lynn Shelton

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ
Scott Neustadter a Michael H. Weber za film 500 dní se Summer

NEJLEPŠÍ PRVNÍ SCÉNÁŘ
Geoffrey Fletcher za film Precious

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLI
Gabourey Sidibe za film Precious

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLI
Jeff Bridges za film Crazy Heart

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLI
Mo’Nique za film Precious

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLI
Woody Harrelson za film The Messenger

NEJLEPŠÍ KAMERA
Roger Deakins za film A Serious Man

NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM
Anvil! The Story of Anvil režie Sacha Gervasi

NEJLEPŠÍ ZAHRANIČNÍ FILM
Škola života režie Lone Scherfig

CENA ROBERTA ALTMANA
A Serious Man režie Ethan Coen, Joel Coen

CENA PRODUCENTŮ
Karen Chien za film The Exploding Girl a Santa Mesa

CENA SOMEONE TO WATCH
(pro nedoceněného autora)
Kyle Patrick Alvarez za film Easier with Practice

CENA TRUER THAN FICTION
(pro celovečerní nehraný film s mimořádným uměleckým a dramatickým přínosem)
Bill Ross a Turner Ross za film 45365

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 7. 3. 2010 ve 3.41 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.