Domů » Festivaly

Co se chystá na SXSW

Festival South by Southwest (vlastně mu ale nikdo neřekne jinak než zkráceně SXSW) je jednou ze zásadních filmových událostí, která se snaží dva měsíce po Sundance festivalu vybrat to nejlepší z mezinárodní filmové tvorby (festival samotný se však nesoustředí pouze na film, ale také na hudbu a interaktivní umění). SXSW se nebojí nabízet progresivní žánrové snímky a téměř legendární se staly jeho půlnoční projekce.

Letošní ročník, jenž se odehraje v březnu, do svého programu získal celkem 55 celosvětových premiér. Pokud pohlédneme napříč programovými sekcemi, můžeme najít několik snímků od známých režisérů, jenž jsou velmi očekávány.

Nejvíce pozornosti získává dokumentární film Michela Gondryho The Thorn in the Heart, jenž zaměřuje pozornost na Gondryho rodinu, především jeho tetu a její vztah ke svému synovi. Podobně velkému očekávání je vystaven i snímek od Stevena Soderbergha And Everything Is Going Fine o zesnulém herci, scénáristovi a autorovi několika divadelních her Spaldingu Grayovi. Mezi dokumenty by mohl být velmi výrazný i  film No Crossover: The Trial of Allen Iverson, o americkém basketbalovém hráči Allenu Iversonovi, vracející se k sedmnáct let starému incidentu, který ho dostal za mříže. Režíroval etablovaný dokumentarista Steve James. Na podstatně lehčí notu bude hrát očekávaný snímek Alexandra O. Philippa, jehož název vypovídá o jeho tématu snad vše: The People vs. George Lucas.

Mezi hranými filmy je také z čeho vybírat. Často se zmiňuje snímek Bernarda Rose Mr. Nice. Hlavní postavou je zde v Anglii známý pašerák drog Howard Marks, jehož ve filmu zastihneme zrovna v době výkonu jeho trestu ve věznici. Edward Norton se zase ukáže ve hlavní roli filmu Leaves of Grass od režiséra Tima Blakea Nelsona. Neztvárňuje zde jednu, ale hned dvě osoby – dvě identická, jednovaječná dvojčata, jejichž vzhled je sice navlas stejný, jejich životní osudy se však diametrálně odlišují. Monteith McCollum, jenž na sebe před deseti lety upozornil se svým celovečerním dokumentem Hybrid, zase uvede snímek A Different Path o skupině lidí, jenž se rozhodnout bojovat proti automobilové dopravě a rozhodnou se cestovat na kole, na lodi a chodit pěšky.

Z dalších celovečerních filmů lze jmenovat Le Donk & Scor-zay-zee úspěšného britského režiséra Shane Meadowse, dokument o těžkostech při zakládání dívčí rockové skupiny v Teheránu No One Knows About Persian Cats Bahmana Ghobadiho (jehož filmy soutěžily na mnoha evropských prestižních festivalech) a snímek The Good Heart Dagura Káriho.

Perličkou na závěr je také zjištění, že v rámci SXSW bude také promítán film českého režiséra Karla Žaluda (jeho snímek Všichni do jednoho běžel snad jenom v televizi) s názvem Phantom of Liberty II. Tento dokument byl natočen v česko-německé koprodukci a snaží se z několika úhlů pohlédnout na plynutí času.

Kompletní program festivalu můžete nelézt zde.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 10. 2. 2010 ve 2.08 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.