Domů » Aktuálně

TV tip na týden 1.2. – 7.2.: Irina Palm

Ve středu jsme měli možnost na obrazovkách ČT2 shlédnout Plán 9 z vesmíru, kultovní dílo režiséra Eda Wooda řazené mezi nejhorší filmy všech dob. Našim čtenářům, z velké části jistě tohoto díla znalým, však doporučíme snímek jiný. Výraznou stopu zanechal zejména v Berlíně, kde si získal festivalvé publikum, ale na Zlatého medvěda nedosáhl. Jedná se o Irinu Palm (Evropská koprodukce, 2007) režiséra Sama Gerbarskiho.

Příběh padesátnice Maggie, která nutně potřebuje sehnat peníze na operaci vážně nemocného vnuka, je unikátní svou nepravděpodobností a paradoxně zároveň i uvěřitelností. Citlivá, zdrženlivá a někdy až bojácná žena se v zoufalé situaci nechá zaměstnat v erotickém klubu. Její pracovní náplní je specifický způsob uspokojování zákazníků (který nebudeme prozrazovat); se sebezapřením začíná a postupně se  k překvapení všech vyšvihne mezi nejlepší a nejžádanější pracovnice. Nebylo by na místě mluvit sociálním dramatu, dokonce ani širší žánrová nálepka „drama“ není přesná. Výrazné odlehčení tematiky a použití vedlejší romantické zápletky způsobuje, že Maggiina práce se vlastně ani nezdá ponižující a její život dostává touto činností jakýsi zvrácený smysl. Ale u Iriny Palm se ukazuje fakt, že různí diváci vnímají dílo někdy až překvapivě odlišně, někdo může snímek vnímat jako romantickou tragikomedii, a v jiném vyvolá pocity sklíčenosti a smutku.

7.2.     Neděle    22:45 (ČT2)  Irina Palm

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 5. 2. 2010 ve 16.22 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.