Domů » Festivaly

Program Berlinale je kompletní

Berlinale uveřejnilo všech dvacet snímků, které budou usilovat v roce 2010 o Zlatého medvěda. Výroční šedesátá přehlídka se bude konat od 11. do 21. února. Ve všech soutěžních sekcích se dohromady utká dvacet šest filmů, z nichž osmnáct se představí ve světové premiéře.

Mezi nominovanými filmy se objevil i The Ghost Writer Romana Polanského. Hlavních hereckých rolí se ujali Ewan McGregor, Pierce Brosnan (ten nedávno potvrdil svoji účast) a Kim Cattrall. Nad osobní účastí režiséra na festivalu se vznáší otazník vzhledem k jeho současným problémům (více v tomto článku).

Kromě Polanského snímku se v soutěžní sekci objeví také očekávaný Prokletý ostrov Martina Scorseseho. Příběh dramatu, v němž hrají Leonardo DiCaprio, Michelle Williams a Mark Ruffalo, se odehrává v roce 1954. Policejní parťáci vyšetřují útěk vražedkyně z vězení, které stojí na ostrově Shutter Island. Film vznikl podle knihy Dennise Lehaneho, který napsal také předlohu pro snímky Tajemná řeka nebo Gone, Baby, Gone. Režisér i hlavní herec – Leonardo DiCaprio přislíbili svoji účast v Berlíně.

Mezi dalšími nominovanými je například nový snímek Jasmily Zbanic (před třemi lety získala Zlatého medvěda za Grbavicu) Na Putu, indický romantický film Karana Johara My Name Is Khan, Bal Semiho Kaplanoglua, koprodukční rakousko-německé drama Der Räuber Benjamina Heisenberga nebo Shekarchi Rafiho Pittse natočené v německo-íránské koprodukci.Soutěžní sekci nově doplnil filmový debut britského street artisty Banksyho Exit Through the Gift Shop. Banksy si zakládá na své anonymitě, a tak se i Berlinale zúčastní inkognito.

Porotě bude letos předsedat německý režisér Werner Herzog, který za svůj první film Signs of Life získal v roce 1968 Stříbrného medvěda pro nejlepší debut. V porotě dále zasednou Nuruddin Farah, Francesca Comencini, Cornelia Froboess, José Maria Morales, Renée Zellweger a Yu Nan.

Zdroj: berlinale.de

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 3. 2. 2010 ve 8.38 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.