Domů » Festivaly

The Girl with the Dragon Tattoo nejlepším švédským filmem roku

Guldbaggen je pravděpodobně pro řadu filmových nadšenců poněkud exotický a neznámý název, který předem odkazuje až kamsi do okrajových končin zájmu. Avšak když prozradím, že jde o ceny každoročně udělované Švédským filmovým institutem nejlepším domácím filmům (již od roku 1964), hned získá tento germánský výraz na zajímavosti. A jelikož před několika dny proběhlo vyhlášení oceněných snímků, proč se při této příležitosti stručně nepodívat na to, co nejzásadnějšího (dle akademiků) přinesla švédská produkce za minulý rok.

Vyhlašovací ceremoniář proběhl 25. ledna a nejlepším filmem roku se stala adaptace The Girl with the Dragon Tattoo (Män som hatar kvinnor, r. Niels Arden Oplev), který navíc obdržel i cenu pro nejlepší herečku v hlavní roli a cenu diváků. Jak vyplývá z nominací, žádný jasný favorit z nich nevyvstal a šance byly dosti vyrovnané, i když film The Girl with the Dragon Tattoo lze považovat za loňský skandinávský hit, který si dokonce vysloužil chystaný americký remake . Po čtyřech nominacích kromě tohoto díla měly ještě dva snímky – The Girl (Flickan, r. Fredrik Edfelt) a Glowing Stars (I taket lyser stjärnorna, r. Lisa Siwe). The Wedding Photographer (Bröllopsfotografen, r.Ulf Malmros) a Starring Maja (Prinsessa, r. Teresa Fabik) měly po třech nominacích. V kategorii nejlepší film kromě vítězného počinu soupeřily jmenované snímky Glowing Stars (nakonec získal cenu za nejlepší režii) a Starring Maja. Ocenění za nejlepší zahraniční počin si odnesla Bílá stuha, která porazila japonské rodiné drama Aruitemo aruitemo (Still walking) a Valčík s Bašírem. Zajímavé je, že se v nominacích jedinkrát neobjevil ambiciozní a vzhledem k tématu (problémy obyvatel třetího světa) velmi střízlivý snímek Mamut známý díky loňskému výběru na Zlatého medvěda. Ten také jako jediný vstupuje zanedlouho do naší distribuce (11. 3.) po boku vítězného snímku (8. 4.).

A nyní krátce k samotným filmům s největšími šancemi. The Girl with the Dragon Tattoo jsou mezinárodně úspěšnou adaptací u nás již rovněž proslulého románu předčasně zesnulého Stiga Larssona. Jedná se o dvou a půl hodinový kriminální thriller o vyšetřování zmizení dcery významného magnáta, která zemřela před více než 40 lety za podivuhodných okolností. Pátrání se ujímá ekonomický novinář a svérázná mladá hackerka a odhalují šokující poměry panující v rodinném klanu, pro který pracují. Dokonce vznikly minulý rok zbývající dva díly trilogie – jeden v televizi a druhý byl vydán na DVD. V hlavní roli Michael Nyqvist (Moje matka). Filmový debut The Girl se objevil na loňském MFF K. Vary. Zve na poetickou výpravu do soukromého světa dětské fantazie skrze příhody malé samotářky, která se na švédském venkově zbaví na chvíli nespolehlivé tety a závislá sama na sobě čím dál více uniká před absurdní realitou do reality vlastní. Film již získal cenu publika na MFF v Athénách či cenu za nejlepší debut na MFF v Berlíně. Ještě bolestivěji je nazírán příběh o něco starší dívky v Glowing Stars, která se musí vyrovnat s blížící se smrtí vlastní matky a přitom se ocitá na prahu dětství a dospělosti. Je pro ní těžké se z neodvratnou ztrátou smířit a v důsledku toho se proto chová zcela jinak, než by její okolí očekávalo. The Wedding Photographer je klasickou komedií o muži, který po zavření továrny ve svém městečku odchází do Stockholmu jako svatební fotograf. Má potíže s adaptací na podmínky velkoměsta a musí se změnit vnitřně i zvnějšku. Poté, co potká osudovou lásku začne humor ustupovat regulérní romantice. Další pohled na dívčí svět nabízí příjemný malý film Starring Maja, hořkosladký příběh osmnáctileté dívky, která za každou cenu hodlá splnit svůj sen stát se herečkou, a tím se stát i středem pozornosti. Jediný háček je v její těžké nadváze a nemotornosti. Dává se tak do nerovného boje s předsudky a chybějící sebedůvěrou. Všechny tyto snímky jsou kvalitativně velmi vyrovnané, i když s ničím zásadně novým nepřicházejí. Potvrzují zaběhnutou linii švédského filmu, který své hlavní těžiště hledá hlavně v příbězích mladé generace, jejichž studnice problémů je zdánlivě nevyčerpatelná. A stále tak činí s nepopíratelnou lehkostí a porozuměním, na což slyší nejen domácí publikum.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 1. 2. 2010 ve 0.07 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.