Domů » Aktuálně

TV tip na týden 25.1. – 30.1.: Zlaté věže

Česká televize už delší dobu nabízí každý čtvrtek na prvním programu výběr ze starší filmové klasiky, od třicátých do padesátých let minulého století. Mezi snímky klasického Hollywoodu se tento týden vměstnala perla britského poválečného filmu Zlaté věže (The Lavender Hill Mob, 1951) režiséra Charlese Crichtona.

Crichton měl, stejně jako několik dalších tvůrců, možnost vyrábět filmy s velkou autorskou svobodou. A to pod záštitou studia Ealing, jehož hlavní představitel a veterán filmového průmysl Michael Balcon díky demokratickému principu rozhodování stál u zrodu několika pozoruhodných děl. Vyzdvihovány jsou zejména komedie s Alecem Guinnessem, Stanleyem Hollowayem a dalšími britskými hereckými hvězdami. Komedie Ealingu nebyly situovány v groteskním a divoce bláznivém světě jako u Hollywoodských filmů. Byly založeny jen na několika nereálných prvcích zasazených do v ostatních ohledech běžných situací.

Do této skupiny patří i Zlaté věže s Alecem Guinnessem jako strážcem bankovního zlata v hlavní roli. Na sklonku kariéry hlídače se rozhodne každodenního kontaktu s milionovým pokladem zneužít a s partou netypických zlodějů provede velkou loupež. Zpočátku klidné tempo postupně akceleruje ve sled scénáristky i herecky geniálních scén. Právě za scénář obdržel snímek i cenu akademie Oscar. Je filmem natolik svižným a brilantně vyváženým, že ani odstup téměř šedesáti let od doby vzniku nic neubral na výsledném diváckém zážitku.

28.12.     Čtvrtek    9:00 (ČT1)  Zlaté věže

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 26. 1. 2010 ve 23.13 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.