Domů » Festivaly

Filmový festival Sundance odtajnil soutěžní snímky

Sundance film festival
Sundance Institute tento týden oznámil filmy, které budou od 21. do 31. ledna soutěžit na filmovém festivalu Sundance. Soutěžní sekce jsou opět rozděleny na domácí a zahraniční počiny a obě tyto kategorie se dále dělí na oddíly hraných a dokumentárních filmů.

USA do soutěže dokumentů zařadilo 16 vybraných snímků ve světových premiérách. Velký počet se jich zabývá biografiemi politicky činných i populárních osobností. Mezi nejzajímavější náleží Bhutto (Duane Baughman and Johnny O’Hara), který strhujícím způsobem přibližuje život nedávno zavražděné bývalé (a historicky první) pákistánské premiérky obviňované z korupce i pomoci Talibanu k jeho nástupu, dále I´m Pat Tillman (Amir bar-Lev) vyprávějící osud profesionální fotbalové hvězdy a poté i vyznamenaného vojáka, jehož smrt v „přátelské palbě“ v Afghánistánu roku 2004 přivedla jeho rodiče k útoku na americkou vládu, či životní příběh notorického a zlořečeného paparazziho Rona Galella Smash His Camera (Leon Gast), jehož incidenty s Jacqueline Kennedyovou-Onassisovou a Marlonem Brandem se staly legendárními. Snímek hodlá podat i obecnější pohled na svobodu slova a jeho bouřlivému vztahu k právu na soukromí na pozadí věčného víření kolem hvězdného kultu. Hned několik dokumentů se přímo dotýká konfliktu v Afghánistánu, divácky vděčný určitě bude film The Oath (Laura Poitras) o setkání dvou mužů roku 1996, které je počátkem jejich dramatické cesty vedoucí přes Afghánistán, bin Ládina, 11. září a Guantanamo až k nejvyššímu soudu USA. Na populární sociálně-kritický proud navazuje snímek Waiting for Superman (Davis Guggenheim), jenž se zaměřuje na krizi veřejného vzdělávání několika náhledy do individuálních osudů studentů s nejistou budoucností, učitelů i samotných reformátorů dysfunkčního systému a také ekologicky zaměřený Gas Land (Josh Fox) podnikající cestu přes celou zemi, aby odhalil toxickou katastrofu, která se nejvíce dotýká zemědělců, jejich živobytí i samotného zdraví.

James Franco během natáčení filmu Howl
Sekce zahraničních dokumentů je zastoupena dvanácti tematicky pestřejšími snímky. Enemies of the People (Rob Lemkin a Theth Sambath, Kambodža a VB) odkrývá šokující fakta o Rudých Khmerech díky mladému žurnalistovi, který se za tímto účelem rozhodne spřátelit se strůjci kambodžské genocidy i přes to, že jejími oběťmi byli jeho vlastní rodiče. Obdobný potenciál tvarovat pohled na historii má rovněž snímek A Film Unfinished (Yael Hersonski, Německo a Izrael), jenž vytvořil z materiálu nacistického archivu obraz mechanismů ovlivňujících život ve varšavském ghettu. Last Train Home (Lixin Fan, Kanada) přibližuje muka čínské migrující rodiny, jíž se podaří spolu s 200 miliony dalších rolníků znovu spojit s jejich vzdálenou rodinou. Na dálný východ se vypravil i dánský režisér Mads Brügger ve snímku The Red Chapel v němž sleduje cestu tří poněkud výstředních osobností, kteří pod zástěrkou kulturní výměny vyzývají jeden z nejtužších režimů světa. Komický podtext má i švýcarský dokument Space Tourists (Christian Frei), který lakonicky sleduje miliardáře, kteří pro zábavu opouští naši planetu. Netradiční zážitek slibuje i film Sins of my father (Nicolas Entel, Argentina, Kolumbie) rekapitulující životní cestu pověstného kolumbijského drogového barona Pablo Escobara očima jeho syna, který byl nucen prchnout před otcovým dědictvím ze země.

Contracorriente
Ze 17 hraných snímků americké provenience stojí za pozornost snímek Howl dosavadního dokumentaristy Roba Epsteina, zaměřujícího se na problémy sexuálních menšin (spolurežie Jeffrey Friedman), jenž je nefikčním dramatem o mladém Allenu Ginsbergovi a pozadí tvorby jeho průkopnické básně Kvílení, která způsobila celostátní poprask, debutová romance Obselidia (Diane Bell) o osamělém knihovníkovi přesvědčeném o tom, že je láska zastaralý pojem, až do chvíle kdy jeho názor na cestě do Údolí smrti nečekaně naruší okouzlující kinooperatérka, režisérský debut herce Marka Rufalla Sympathy of Delicious s Orlandem Bloomem v roli ochrnutého DJ, který při nalézání víry dostává více, než si předem představoval. Debra Granik uvede příběh Winter´s Bone o neohrožené dívce z hor, která se vydá na nebezpečnou pouť vedoucí k dostižení otce, drogového dealera, a tím i záchraně rodinného zázemí. Český divák se mohl na loňském Festivalu Krátkých filmů setkat s originálním krátkometrážním snímkem I love Sarah Jane režiséra Spencera Sussera, na festivalu Sundance bude uveden jeho očekávaný celovečerní debut Hesher, vyprávějící příběh rodiny vyrovnávající se s těžkou ztrátou, jejíž život naruší příchod tajemného a anarchisticky jednajícího mladíka. V hlavních rolích Joseph Gordon-Levitt a Natalie Portman.

El hombre de al ladoV poslední kategorii zahraničních hraných snímků se objeví 14 děl, například novozélandský snímek Boy (Taika Waititi) o dvou malých chlapcích, kteří musí po návratu otce po dlouhých letech usmířit svou fantazijní představu o něm s realitou, netradiční duchařský příběh Contracorriente (Javier Fuentes-Leon, Kolumbie, Francie, Německo, Peru) z peruánského pobřeží, kde je ženatý rybář zmítán mezi láskou k milenci a přísnými tradicemi, či indická satira Peepli Live (Anusha Rizvi), v níž farmář zmítaný dluhy vyvolá mediální poprask po prohlášení, že spáchá sebevraždu, aby jeho rodina mohla získat kompenzaci od vlády. Dvojice Mariano Cohn a Gastón Duprat, jejíž komedie El Artista byla uvedena na letošním MFF KV uvede v mezinárodní premiéře film El Hombre de al Lado, jenž přichází z temnějším příběhem sousedského sporu, který vyústí až ve zničující paranoickou obsesi. Kuriozitou zavání jihokorejské drama Vegetarian (Lim Woo seong) o mladé ženě, jež začne mít podivné sny, které ji znechutí maso, čímž se dostává do konfliktu s manželem, který jej naopak miluje, i do počínajícího románku s nevlastním bratrem.

Institut rovněž odhalil rozsáhlý seznam nesoutěžních snímků, v nichž zaujmou nové filmy dvojice S. S. Bermanová a Robert Pulcini, Michaela Winterbottoma (dokonce 2 – Killer inside me a Shock doctrine), Gaspara Noé (Enter the Void) či režisérský debut herce Philipa Seymoura Hoffmana.

Kompletní seznam pro soutěžní sekce k dispozici zde, pro nesoutěžní sekce zde.

zdroj: filmmakermagazine.com

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 6. 12. 2009 ve 16.49 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.