Domů » Aktuálně

TV tip na týden 30.11. – 6.12.: Kurz negativního myšlení

Kurz negativního myšlení (Kunsten å tenke negativt, 2006, Norsko, rež. Bård Breien) se do české distribuce dostal díky úspěchu na MFF Karlovy Vary 2007 (cena za režii, 2. místo divácké ceny). To samo o sobě v žádném případě nelze považovat za relevantní měřítko kvality, jelikož karlovarská soutěž se každoročně vyznačuje podprůměrnou úrovní a diváckou cenu onoho roku ovládla „svěrákovina“ Vratné lahve. Přesto i s časovým odstupem lze  černou komedii z Norska označit za jeden z nejlepších severských snímků posledních let. Oproti letošnímu černému koni Na sever (2009, Norsko, rež. Rune Denstad Langlo), který zklamal, tne Kurz negativního myšlení do živého, zajímavě tematicky i zpracováním balancuje na hraně komedie/drama a disponuje neobyčejně silnou dávkou černočerného humoru.

Třicátník Geirr je po autonehodě impotentní, nemůže chodit a jeho manželství s Ingvild je v krizi. Život je pro něj krutý, nelítostný, plný osamění a deprese. Ingvild, vůči níž se Geirr stále více uzavírá, si domů pozve skupinu postižených v čele s agilní až afektovanou ošetřovatelkou Tori. Přehnaná slušnost, zavírání očí před problémy, smíření se s osudem na straně jedné a alkohol, marihuana, vztek a agrese na straně druhé. Hledání optimistického úhlu pohledu na životní neštěstí a zklamání léčebné skupiny se s Geirrovým depresivním světem dostane do ostrého konfliktu, který znázorňuje řada sarkastických a epizodek. Breienův film nastoluje neobyčejně zajímavou a šokující otázku: je životní optimismus jen sebeklamnou a lživou „sluníčkovou“ terapií pro slabochy, nebo lze smíření s osudem dosáhnout až hloubkovou sondou neutěšenosti žití s tělesným či duševním postižením.

6.12.     Neděle    22:30 (ČT2)  Kurz negativního myšlení

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 5. 12. 2009 ve 18.38 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.