Domů » Aktuálně

Prosincové kinotipy

Pokud byste nevěděli, kam zajít v posledním měsíci v roce do kina, zde jsou některé tipy, jež jsme pro vás vybrali. V prosinci připravilo Ponrepo velmi zajímavou programovou nabídku – retrospektivu Fritze Langa. Můžete se také vydat do Alfreda ve  dvoře, kde se v rámci cyklu „Biograph Alfred“ budou promítat horrorové filmy pod názvem „Bloody XMass“.

Fritz Lang, původem německý režisér, který se později přestěhoval do USA, je jedním z nejznámějších hollywoodských režisérů-imigrantů. Známý je pro své snímky z éry němého filmu a také díky filmům noir, natočených ve Spojených státech. V Ponrepu budete mít v prosinci možnost shlédnout jeho starší filmy. Mezi nimi také jeho nejznámější, Metropolis, který se ve své době stal nejdražším němým snímkem.  Scifi Metropolis vytváří antiutopický svět, v němž kapitalisté vykořisťují dělníky. Vizuálně výrazná stránka byla ve své době ceněna, stejně je tomu tak i dodnes. Po několika různých obnovených verzích se v loňském roce našla původní režisérská verze v délce 210 minut.  Dalšími dvěma filmy, které můžete v Ponrepu tento měsíc shlédnout, jsou Vrah mezi námi a Dr. Mabuse, dobrodruh. První jmenovaný (v originále M) se stal zároveň prvním zvukovým snímkem Fritze Langa. Velmi inovativním způsobem v něm využívá možnosti nové technologie (zapojuje například vševidoucího vypravěče mimo děj). Vrah mezi námi založil mnohé konvence detektivních filmů, které jsou platné dodnes.

Další tip, který pro vás tento měsíc máme, se také promítá v Ponrepu. Den před Štědrým dnem máte v tomto promítacím sále možnost shlédnout filmovou adaptaci známého románu Lawrence Sterna o Tristramu Shandym. Režisér Michael Winterbottom se zhostil těžkého úkolu, jelikož kniha se zdá takřka nezfilmovatelná. Snímek Tristram Shandy se ovšem nad očekávání povedl.

Ještě v tomto týdnu máte možnost stihnout dva horrorové večery v Alfredu ve dvoře s názvem Bloody Xmass. Dva komponované programy nabídnou horrorovou atmosféru ve výběru krátkých animovaných filmů nebo v japonských i českých animé snímcích.

3.12. Bloody XMass (19:00, Allfred ve dvoře)

4.12. Bloody XMass (18:00, Alfred ve dvoře)

4.12. Metropolis (17:30, Ponrepo)

7.12. Doktor Mabuse, dobrodruh (19:30, Ponrepo)

15.12. Vrah mezi námi (20:00, Ponrepo)

23.12. Tristram Shandy (20:00, Ponrepo)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 1. 12. 2009 ve 0.17 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.