Domů » Aktuálně

Aktuálně: Bartek Konopka natáčí svůj hraný debut

Krzysztof Stroiński ve filmu Prasklina

S úspěšným polským dokumentaristou Bartkem Konopkou se mohl český divák seznámit na letošním MFDF v Jihlavě, kde byl v soutěžní sekci Mezi moři představen jeho snímek Králík po berlínsku. Tato originální alegorie, ucházející se o Oscara v kategorii krátkých dokumentů, se snaží postihnout na nepřirozeném zvířecím biotopu osud obyvatel středoevropského prostoru, kteří po době bezpečné uzavřenosti rovněž musí sdílet nečekaný náraz dravé svobody.

V současné době však Konopka mění tvůrčí kurs a vrhá se na svůj celovečerní hraný debut Acrophobia (Lęk wysokości), na němž umělecky spolupracuje s Agnieszkou Holland. Není to však jeho první počin na tomto poli, v televizi si již ohmatal půdu krátkým snímkem Trojka do wziecia a několika seriálovými epizodami. Scénář napsal s Piotrem Borkowskim a získal za něj speciální cenu HBO v posledním ročníku mezinárodní soutěže Hartley-Merill. Natáčení má probíhat až do jara ve Varšavě, Slezsku a v Tatrách.

V těchto kulisách se bude odehrávat příběh obtížné lasky mezi synem a jeho duševně nemocným otcem, který se těžce vzpamatovává z rozpadu rodiny a navíc ho pronásledují vzpomínky na komunistický režim. Ztvárňuje ho Krzysztof Stroiński, držitel Zlatého orla za nejlepší herecký výkon roku ve filmu Prasklina, uvedeném na letošním MFF Karlovy Vary. Do role syna, televizního reportéra, jenž jediný může otcovi v psychiatrické léčebně pomoci, byl obsazen Michal Dorociński. Jeho postava projde důležitým vývojem. Nejprve jí jde jen o pomstu za těžké dětství, ale čím více otce navštěvuje, tím hlouběji se snaží do jeho vnitřního světa proniknout a odhalit v něm stopy minulosti i příčiny zastřené identity. Těmito ponory se postupně dozvídá něco nového i sám o sobě.

Samotný název psychologického příběhu odkazuje na strach z překonávání výšek, za které se dá dosadit naplňování vlastních tužeb a ambicí i nutnost sžit se s vlastními potřebami i novou porevoluční skutečností. Konopkův film tak nabízí komplexní směs palčivých témat mezi něž náleží vyrovnávání se s minulostí, neschopnost odpouštět, sonda do narušených vztahů mezi rodiči a dětmi, které již v nich již nevnímají vlastní vzor, i péče o duševně chorého člověka, při níž jsou nacházeny samotné kořeny jeho poruchy.

Premiéra filmu je stanovena na podzim příštího roku.

Zdroj: cineuropa.org

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 28. 11. 2009 ve 18.51 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.