Domů » Aktuálně

TV tip na týden 23.11. – 29.11.: Temné lesy

Debut scénáristy a producenta Pål Øiema Temné lesy (Villmark, Norsko, 2003) údajně navrátil žánr thrilleru zpět do norské kinematografie. Pokud ale jen zběžně nahlédneme do dějového obsahu (což za chvíli udělám), hned je zřejmé, že v žádném případě nepůjde o čistý žánrový thriller. Temné lesy se řadí mezi velkou skupinu děl, která diváka děsí a zároveň v něm vyvolávají napětí a silné emoce. Tudíž můžeme mluvit o snímku na pomezí thrilleru a hororu, podobně jako Záhada Blair Witch, k níž jsou Temné lesy přirovnávány. Snímek byl a je chválen za uvěřitelné charaktery, které jsou protipólem afektovaných figurek ostatních (zejména amerických) hororových filmů. Další devízou je, vzhledem k omezeným prostředkům, velmi působivá vizuální stránka, bez níž se žádný film podobného zaměření neobejde.

Skupinka televizních reportérů se v rámci příprav na natáčení nové reality show vydá do pustých lesů utužit kolektiv. Obvyklé narativní schéma, v němž je pohodová idyla vystřídána znepokojující a životu nebezpečnou skutečností, se uplatní i v tomto filmu. Nic dalšího nebudeme prozrazovat. Na závěr zdůrazněme na silný aspekt Temných lesů, jímž je práce z prostředím. Český překlad názvu tak klady snímku vystihuje přesně – les zde disponuje hutnou tajemnou atmosférou. Tvůrci přišli se sloganem: „Tento film udělaly z lesa to, co udělaly Čelisti z oceánu“ – tato, byť silná, slova rámcově vystihují základní snahu tvůrců.

29.11.     Neděle    22:25 (ČT2)  Temné lesy

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 27. 11. 2009 ve 12.39 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.