Domů » Festivaly

Blíží se Gotham Independent Film Awards 2009

Gotham Independent Film Awards nejsou ve středoevropských končinách příliš známými filmovými cenami. Jejich hodnota není ve Spojených státech v žádném případě zanedbatelná. Každoročně je uděluje skupina IFP (Independent Feature Project), která sdružuje několik neziskových organizací. Úkolem IFP je pomoci nezávislým filmařům získat kontakty s profesionály, najít sponzory či dotace a pomoci s případnou realizací projektů. Skupina byla ustavena roku 1979, v roce 1991 udělila první ceny Gotham (Gotham je přezdívka pro New York, tam IFP sídlí). Primárně se IFP i udělované ceny soustředí na filmaře a filmy z východní části USA. Zdánlivě může jít o událost s lokálně omezeným dopadem, pokud si ovšem uvědomíme množství americké produkce, dojdeme i s ohledem na požadovanou nezávislost filmařů k řadě zajímavých snímků. Za poslední 2 roky jmenujme některé oceněné: Útěk do divočiny (Into the Wild, USA. 2007, rež. Sean Penn), SiCKO (USA,2007, rež. Michael Moore), Synecdoche New York (USA, 2008, rež. Charlie Kaufman), Wrestler (USA, 2008, rež. Darren Aronofsky) či Vicky Cristina Barcelona (USA, 2008, rež. Woody Allen). Udíleny jsou ceny: nejlepší film, nejlepší režisér, nejlepší herecké obsazení (udělováno za celý film), herecký objev, debutující režisér a nejlepší snímek, který se neobjevil v místních kinech.

24. 11. bylo ohlášeno složení porot, které rozhodnou o vítězích. Pro českého diváka jsou to víceméně neznámá jména – případně lze obsazení nalézt například zde. Jména nominovaných filmů jsou možná ještě větší záhadou než obsazení porot, jedinou výjimku tvoří A Serious Man bratří Coenů. Každoročně se ovšem stává, že oceněné filmy se ve světě do distribuce prosadí. Kompletní seznam nominovaných se nachází například v encyklopedii wikipedia. Jména vítězů budou odtajněna 30. listopadu v New Yorku.

Doporučujeme

Jeden komentář

  • [...] Gotham Independent Filma Awards jsou v USA důležitými filmovými cenami. Jejich cílem je od jejich vzniku roku 1991 oceňovat nezávislé amerirické filmy a dávat tak další možnosti jejich tvůrcům. Od roku 2004 rozdávají ceny také v mezinárodních kategoriích. Více jsme o letošním ročníku i historii Gotham Awards psali již zde. [...]

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 24. 11. 2009 ve 22.55 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.