Domů » Aktuálně

Aktuálně: Řečtí filmaři bojkotují Výroční filmové ceny a Mezinárodní filmový festival v Soluni

Situace řeckých filmařů je složitá již několik let. Nutně chybí nový zákon o kinematografii, který by upravil jeho starou podobu, jež byla schválená roku 1980 a platí až dodnes. Řečtí filmoví tvůrci si v posledních letech stěžují na problémy s financováním snímků a to i přes to, že se stále častěji uchylují k možnosti koprodukce s ostatními evropskými státy.

Naposledy se snažila prosadit změnu zákona o kinematografii komise v čele s Costa Garvasem v roce 2008. Za cíl si položila změnu systému státní podpory a nutné zavedení daňových pobídek pro filmové štáby (podobný problém se řešil i u nás, vypadá to však, že se celá situace začíná hýbat správným směrem). Nic z toho se však v Řecku prosadit nepodařilo.

Proto se rozhodli řečtí filmaři upozornit na svou nespokojenost trochu více a Mezinárodní festival v Soluni byl pro ně nejpříhodnějším místem. Bývá totiž často jmenován mezi padesáti nejzásadnějšími festivaly světa a každoročně se na něj  upírá pozornost zahraničních médií. Filmaři nejen že stáhli účast svých snímků z festivalu, ale prosadili také zrušení letošního ceremoniálu Výročních filmových cen, který se pravidelně pořádá v závěru festivalu.

Bojkot probíhá pod hlavičkou sdružení Filmmakers of Greece (FOG), jenž bylo založeno až letos v březnu. Zakládali ho mladí debutující režiséři, kteří byli nespokojeni se stavem řecké kinematografie.  Dnes ale čítá přes 200 režisérů, scénáristů a producentů, mezi nimiž nechybí mnoho předních jmen.

Jejich protest se začal výrazněji mediálně projevovat po 1. září letošního roku, kdy nebyl řeckým Ministerstvem kultury předložen parlamentu nový návrh na zákon o kinematografii.

Z celoroční řecké filmové produkce, která čítá 65 snímků bylo z Mezinárodního festivalu a Výročních cen staženo 52 filmů, tedy drtivá většina (z toho 18 bylo celovečerních, 6 dokumentárních a 28 krátkých filmů). Filmaři se tak třeba postavili zády ke 300 000 eur, které jsou každoročně mezi vítězné snímky národních cen rozdělovány.

Zároveň si FOG vymysleli truc podnik, který dal možnost řeckým divákům jejich filmy vidět. Na začátku listopadu se tak po celý týden promítaly všechny stáhnuté filmy na různých místech v Athénách.

Zdroj: fogfilms.org

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 23. 11. 2009 ve 3.56 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.