Domů » Aktuálně

Aktuálně: Werner Herzog v čele poroty Berlinale

Werner Herzog oslavil své šedesáté narozeniny před sedmi lety, berlínský filmový festival však toto jubileum teprve čeká. A v čele poroty 60. ročníku Berlinale (který se bude konat od 11. do 21. února 2010) nestane nikdy jiný, než právě tento představitel nového německého filmu.

„Herzogovy snímky vyjadřují uměleckou moc filmu. Velmi nás těší, že prezidentem poroty nadcházejícího jubilejního 60. ročníku festivalu bude právě tento výjimečný režisér.“ vyjádřil se na adresu německého tvůrce ředitel Berlinale Dieter Kosslick.

Za svoji kariéru natočil Herzog přes 50 filmů, z nichž mnohé došly mezinárodního uznání: Signál k životu (1968, Stříbrný medvěd za nejlepší debut na Berlinale), Aguirre, hněv boží (1972), Každý pro sebe a bůh proti všem (1974, Velká cena poroty v Cannes), Nosferatu – Fantom noci (1979), Fitzcarraldo (1982, Stříbrná palma v Cannes za nejlepší režii). Dva jeho filmy byly letos zařazeny do soutěžní sekce v Benátkách: My Son, My Son, What Have Ye Done (2009) v hlavní roli s Willemem Dafoem a Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans (2009) s Nicolasem Cagem.

Nedílnou součástí Herzogovy tvorby jsou dokumentární snímky: kladného ohlasu se v roce 1999 dostalo osobnímu Mému nejlepšímu nepříteli, který upřímně vypovídá o rozporuplném a velice intenzivním vztahu Herzoga a herce Klause Kinského; Encounters at the End of the World (2007) o vědcích pracujících v nehostinných antarktických podmínkách byl nominován na Oscara.

Od poloviny 80. let se Herzog věnuje též operní režii a v posledních letech se objevil v několika filmech jako herec (Julien Donkey-Boy, r. Harmony Korine, 1999).

Zdroj: berlinale.de

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 19. 11. 2009 ve 23.00 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.