Domů » Festivaly

Fish Tank a Woman Without Piano vítězi na AFI festu

Letošní ročník AFI festu ničím zvláštním nepřekvapil. Ve své jediné soutěžní sekci New Lights Competition (Soutěž nových osobností), zaměřené na první a druhé celovečerní filmy současných režisérů, byla cena udělena společně filmům Fish Tank Andrey Arnold a Woman Without Piano Javiera Rebolla. Oba snímky patří mezi nejvýraznější z letošní festivalové sezóny (Fish Tank má skvělé recenze a Cenu poroty z Cannes, Woman Without Piano získala Cenu za režii v San Sebastianu).

Speciální uznání poroty pak získal izraelský snímek Ajami, z nímž stojí na poli celovečerního filmu debutující režiséři Scandar Copti a Yaron Shani (ten se svým středometrážním filmem Disphoria soutěžil v roce 2004 na Fresh Film Festu v Karlových Varech). I Ajami má již o publicitu postaráno, především díky výhře Zlaté kamery v Cannes.

Fish Tank byl letos promítán také v sekci Otevřené oči v Karlových Varech. Sleduje osud patnáctileté dívky, věčné outsiderky, která se nedokáže začlenit do kolektivu jejích vrstevníků a jejíž osobní tragédii jen podtrhne vyloučení ze školy. Jediným jejím zájmem je tanec a bloumání po okolí sídliště v němž žije. Nadějí na lepší časy se stane neznámý muž, jehož si jednoho dne přivede matka domů. Recenze obecně adorují herecké výkony hlavních představitelů (Katie Jarvis, Michael Fassbender, Kierston Wareing) a realistické zpracování. Na film má již zakoupeny práva AČFK, která jej plánuje uvést v lednu příštího roku.

O znuděném životu hospodyněk v domácnostech středních vrstev vypovídá film Woman Without Piano. Režisér Javier Rebollo vsadil děj svého snímku do pouhých 24 hodin, ukazujíc jak rychle se dokáže lidský postoj k životu změnit. Hlavní hrdinka filmu je každodenně „uvězněná“ uvnitř bytu a stará se o domácnost. Toho večera se jí však její jednotvárný život natolik zprotiví, že se rozhodne nedbat na konvence a povinnosti a odchází pryč. Sama neví kam a těžko říct, co jí temné uličky Madridu mohou nabídnout. Pro českého diváka může být zajímavá informace, že jednu z hlavních rolí zde hraje Jan Budař.

Ajami je dalším z mezinárodních úspěchů izraelské kinematografie. Soustředí se na neustávající napětí mezi izraelskými a palestinskými obyvateli. Podobně jako v Městu bohů, i zde jsme zataženi do podsvětí města, ve kterém se vedle nelegálně pracujících palestinců pohybují organizované gangy, drogoví dealeři a podplacené židovské policejní jednotky. Roznětkou násilí se stane vražda ze msty, která je však shodou nešťastných okolností vykonána na nesprávné osobě. Film se natáčel celkem sedm let a hrají v něm převážně neprofesionální herci. Právě to možná dopomáhá tomu, že snímek byl několikrát označen jako neuvěřitelně autentický.

SOUTĚŽ NOVÝCH OSOBNOSTÍ
Fish Tank” režie Andrea Arnold (Velká Británie)
Woman Without Piano” režie Javier Rebollo (Španělsko)

SPECIÁLNÍ UZNÁNÍ POROTY
Ajami” režie Scandar Copti a Yaron Shani (Izrael)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 9. 11. 2009 ve 13.29 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.