Domů » Aktuálně

Listopadový festivalový výhled

Jihlavou to nekončí! – Ač je dnešek posledním dnem Mezinárodního filmového festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, je zároveň i prvním dnem nového měsíce, ve kterém se můžete vydat na následující filmové přehlídky, semináře a festivaly:

Mezipatra : 2. – 8. listopadu, Praha

Po své brněnské části (23. – 31. října) se na počátku listopadu queer filmový festival přesouvá do hlavního města, kde se bude odehrávat v kině Lucerna a Světozor. Jubilejní 10. ročník Mezipater (až do loňska s podtitulem Český gay & lesbický filmový festival) nabídne divákům okolo 100 filmů a udělí ocenění ve třech kategoriích: Nejlepší celovečerní hraný film (cena odborné poroty), Nejlepší krátký film (cena studentské poroty) a Divácká cena za nejlepší film. V hlavní části programu bude kromě soutěžních filmů (z bohaté nabídky doporučujeme například norský snímek Muž, který miloval Yngveho) uvedena retrospektiva britského režiséra a výtvarníka Dereka Jarmana, jehož tvorba byla silně ovlivněna renesanční estetikou. Jednotné vstupné na projekce je 95 Kč; permanentku sloužící jako poukázka na 7 vstupenek na libovolné projekce zakoupíte za 490 Kč.

Femina Film : 5. – 9. listopadu, Ústí nad Labem

5. ročník přehlídky filmů žen a filmů o ženách. Letošní téma „Profesionálky“ si skrze promítané snímky klade za cíl vznést otázky, zda a jak je možné skloubit jednotlivé role v životě ženy, nakolik se kariéra a osobní uplatnění vylučuje, či nezbytně doplňuje. Vstupné: 50 Kč/film; v prodeji taktéž akreditace na 1, 2 a 4 dny.

Palace Film Festival : 5. – 11. listopadu, Slovanský dům – Praha; 12. – 18. listopadu, Velký Špalíček – Brno
Spíše než o festival – k němuž nepochybně patří i atmosféra a určité stmelení festivalového publika – se jedná o přehlídku s řadou pozornosti hodných projekcí, které by ani náročnějšímu divákovi neměly uniknout. Tradiční sekce Best of 2009 vám umožní dohnat jeden z 18 filmů (které byly podle Palace tím nejlepším, co nabídla loňská distribuce), který jste během roku v kině zhlédnout nestihli. Češi proti proudu je možná název lehce zavádějící, každopádně v této sekci můžete zhlédnout filmy české – například pražskou předpremiéru Zoufalců Jitky Rudolfové či Hrubeš a Mareš Reloaded, tedy nově sestřihanou verzi původního filmu Vladimíra Morávka, kterou režisér v Brně osobně uvede. Dále PFF nabídne miniprofily 4 režisérů a jednoho herce, a to sice:
Darrena Aronofského:
Rekviem za sen (2000); Fontána (2006); Wrestler (2008)

Emira Kusturici:
Otec na služební cestě (1985); Dům k pověšení (1988); Život je zázrak (2004); Neviditelné děti (2005)

Edwarda D. Wooda Jr.:
Glen, nebo Glenda (1953); Atomová nevěsta (1955); Plán 9 z vnějšího vesmíru (1959); Noc démonů (1959)

a Sachy Barona Cohena:
Ali G Indahouse (2002); Borat (2006); Bruno (2009).

Oproti běžné praxi v multikinech jsou filmy uváděny bez reklam!
Vstupné na všechny projekce: 99 Kč; pro studenty: 79 Kč.

Seminář ruských filmů : 13. – 15. listopadu, Veselí nad Moravou
XVI. ročník Semináře ruských filmů pořádaného FK ve Veselí nad Moravou ve spolupráci s AČFK a Slovenských filmovým ústavem v Bratislavě se již tradičně odehraje v kině Morava. Letošní ročník je zaměřen na snímky z přestavbových let 1988 a 1989, kdy již ruští tvůrci ve svých reflexích současného života nebyli svázáni cenzurou. Všechny filmy budou promítány z 35mm, lektorské úvody zajišťuje doc. Galina Kopaněva. Akreditace na celý seminář: 300 Kč (pro držitele průkazky člena FK: 200 Kč); jednodenní akreditace: 150 Kč (pro členy FK: 100 Kč), lístek na jeden jakýkoli film: 60 Kč. Ubytování s vlastním spacákem a karimatkou je možné přímo v kině Morava (50 Kč/noc); dále pak v Internátu Střední odborné školy (270 Kč/noc) či v Hotelu Veselan (280 – 1190 Kč/noc).

Festival tanečních filmů : 13. – 15. listopadu, kino Světozor – Praha
Minipřehlídka filmů s taneční tématikou se odehraje ve velkém i malém sále kina Světozor. Vstupné: 75 Kč.

FAMUfest : 12. – 15. listopadu, Divadlo Archa – Praha
Projekce snímků, které vytvořili studenti a absolventi Filmové a televizní fakulty AVU v průběhu akademického roku 2008/2009. Filmy v soutěžní sekci budou promítány vždy jako průřez jednotlivým ročníkem – v rámci bloku tak budete moci vidět díla vzniklá na různých katedrách ve stejném ročníku.
Zahraničním hostem FAMUfestu bude dokumentaristka Barbara Kopple, držitelka dvou Oscarů, která 14. 11. uvede svůj snímek Shut up & Sing (2006).
Součástí festivalu jsou i výstavy prací studentů katedry fotografie a scenáristiky; doprovodný program skýtá workshopy, tematické přednášky a večerní koncerty – letos si po filmech budete moci poslechnout americkou indie-folkovou skupinu Vetiver, izraelskou dvojici TV Buddhas či španělský breakbeat Telephunken.
Vstupné: čtvrtek – sobota: 80 Kč / na celý den, neděle: 100 Kč / na celý den.

Film Sokolov: Národ: Das Volk : 13. – 15. listopadu, Sokolov
Devátý ročník sokolovského filmového semináře se zaměří na česko-německé vztahy a filmovou reflexi národní identity. Vrcholem letošního programu bude páteční projekce snímku Deutschland 09, jenž je spolčeným pohledem 13 německých režisérů na současné Německo.
Vstup na všechny projekce je zdarma, pouze je potřeba vyzvednout si festivalovou akreditaci v kině Alfa. Ubytování za dobrovolný poplatek je možné v prostorách tělocvičny; v několika ubytovnách, jejichž ceny se pohybují od 90 do 180 Kč a dále pak rovněž v četných sokolovských hotelech a penzionech.

Festival francouzského filmu : 19. – 25. listopadu
Dvanáctý ročník přehlídky kinematografie země galského kohouta a kolébky filmového umění se bude konat v Praze, Brně, Českých Budějovicích a Hradci Králové; v omezeném časovém rozsahu pak i v Olomouci, Ostravě, Pardubicích a Plzni. V Praze, kde je již tradičně program nejbohatší, jsou festivalovými kiny Světozor (velký i malý sál), Lucerna, Kino 35 (IFP), a Palace Cinemas Slovanský dům.
Program festivalu je rozdělen do pěti sekcí:
Předpremiéry
Soutěž – Výběr české kritiky
Panorama
Filmové hity
Ciné Classique
Vstupné na všechny projekce je 89 Kč; přičemž lístky lze zakoupit pouze u pokladny kina, ve kterém se koná projekce.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 2. 11. 2009 ve 0.58 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.