Domů » Aktuálně

TV tip na týden 26.10. – 1.11.: Trio z Belleville

Trio z Belleville (USA, 1967) je druhým snímkem nadějného francouzského filmaře Sylviana Chometa. Uznání kritické obce i široké veřejnosti si film zasloužil zejména svojí unikátní podobou. Tvoří jednu z možných alternativ mainstreamové animované produkci (např. Disney, Pixar apod.). Rozhodně není naším záměrem kvalitativně Trio z Belleville americké produkci nadřazovat, každá z tvůrčích cest má své klady a zápory. Cílem je upozornit na  stylistické odlišnosti. Chometův snímek je dynamizován zejména hudbou (obecně zvukem) a pantomimou, čímž je v tvoří protipól americké studiové tvorbě, která klade důraz na fyzickou akci a často až zběsilé tempo dialogů. V Triu z Belleville lze místy nalézt stavění gagu ve stylu Jaquese Tatiho – s důrazem na groteskní (ne)motoriku a nonverbálnost. Animace, která má blíže neurčený retro nádech, je v zásadě plošná. Výtvarná bohatost karikovaných tvarů nijak nepřipomíná uhlazené tvary velké většiny animovaných snímků současnosti a ostentativně se staví k roztomilosti postav, která je jak pro dospělé tak pro dětské diváky jedním z hlavních jejích atributů. Negativní hlasy nejčastěji kritizují obsahovou jednoduchost Tria z Belleville. Hravé muzikálové drama tak osloví zejména svou novátorskou výtvarnou stránkou.

29.10.     Čtvrtek    23:20 (ČT2)  Trio z Belleville

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 26. 10. 2009 ve 9.42 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.