Domů » Aktuálně

TV tip na týden 19.10. – 25.10.: Bonnie a Clyde

Bonnie a Clyde (USA, 1967) je považován za jeden z milníků americké kinematografie. Je řazen mezi první snímky éry Nového Hollywoodu, která porušila mnohá tabu silně regulované filmové produkce ve Spojených Státech, přiblížila film mladším generacím a stala se jediným uceleným obdobím, kdy se i v mainstreamové tvorbě prosadila značná autorská svoboda režisérů.

Právě úspěch Bonnie a Clyde naznačil ostatním filmařům, že zobrazování či dokonce glorifikace násilí může do kin přitáhnout velké množství nových diváků. Skutečný příběh bankovních lupičů Clyda Barrowa a Bonnie Parkerové se odehrál ve 30. letech minulého století.  Jako první potencionální režiséři byli osloveni Francois Truffaut a Jean-Luc Godard. Nakonec scénář skončil v rukou Arthura Penna. Faktická podoba skutečných událostí nebyla výrazně pokřivena, hlavní postavy však byly charakterizovány směsicí víceméně kladných povahových rysů.  Penn tak jako jeden z prvních přišel s novou podobou žánru gangsterského filmu. Kombinace násilí a sexuálních motivů s romantikou a humorem bylo trnem v oku mnoha kritiků, avšak reakce diváků byla famózní. Film se stal kasovním trhákem a získal celkem dva Oskary (nejlepší herečka ve vedlejší roli, kamera) z deseti nominací. V dalších letech se i jiní filmaři odvážili k experimentování s tématy a klasickými žánry. Postupně vznikaly další snímky, v nichž je násilí samozřejmou součástí života (Kmotr ad.) nebo je zobrazováno naturalisticky (Divoká banda ad.).

19.10.     Pondělí    22:30 (ČT1)   Bonnie a Clyde

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 18. 10. 2009 ve 21.58 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.