Domů » Aktuálně

TV tip na týden 12.10. – 18.10.: Oni, my a Skitskoj (Dialog ve střižně)

Oni, my a Sitskoj (Dialog ve střižně) (ČR, 2008) určitě není nejkvalitnějším snímkem, který tento týden nabídnou obrazovky našich televizí, přesto jej doporučujeme. Jeho shlédnutí divákovi ukáže plně nezávislou tvář českého filmu. Zdeněk Bričkovský, pro kterého se jedná o třetí film jeho „kariéry“, rozhodně není typickým tvůrcem. Je to filmař poloprofesionál, daleko spíše také dobrodruh, cestovatel a v neposlední řadě i podivín. Nevyhledává populární světové destinace a místo toho se vydává podat reportáže o obyvatelích ze slovanského východu. Soustředí se na každodenní život ostře vyčleněných skupin. Jsou to lidé ctící zapomenuté zvyky a v určitých momentech praktikující primitivní činnosti. Po ruském národě Komi (Legenda o ptačím vejci – 2004) a Něncích (Vorga – Cesta mezi břehy – 2006) věnuje svůj poslední film starosvětské komunitě na severu evropské části Ruska. Neohromuje podbízivými obrazy, nezobrazuje bizarní události jejich životů. Dokumentární film chápe jako cestu. Během ní se s obyvateli vesnice potkává, poznává a následně i sbližuje. Základní dění, které rozhodně není nijak přímočaré, doprovází paralelní komentář ze střižny. Ten, jak Bričkovský během uvedení na festivalu v Karlových Varech řekl, proběhl během sestavování finální podoby filmu bez intence z něj učinit zvukový doprovod. Později se ale tento komentář ukázal být nejautentičtějším a nejvýstižnějším popisem cesty a tak byl do filmu přidán. Jako celek nabízí Oni, my a Skitskoj (Dialog ve střižně) odvrácenou stranu české tvorby. Jde o filmy málo viditelné a leckdy nevýrazné zato ale často silně osobité.

15.10.     Čtvrtek    20:00 (ČT2)   Oni, my a Skitskoj (Dialog ve střižně)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 13. 10. 2009 ve 21.16 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.