Domů » Aktuálně

Aktuálně: Oskaroví doku semi-finalisté

Americká Akademie filmových umění a věd včera oficiálně zveřejnila seznam osmi krátkých dokumentárních snímků, které se budou ucházet o oskarovou nominaci – získá ji tři až pět z nich. Z 37 přihlášených snímků vybrala Akademie tyto (řazeno abecedně dle názvu):

China´s Unnatural Disaster: The Tears of Sichuan Province
Snímek Jona Alperta a Matthewa O´Neilla zachycující (nejen právní) bezmoc rodičů, kteří přišli o své potomky při ničivém zemětřesení v sečuánské provincii v Číně. V květnu roku 2008 zde zahynulo přes 10 tisíc dětí, mnoho z nich ve školních budovách se spornou statikou.

The Last Campaign of Governor Booth Gardner
Daniel Jung (režisér mimo jiné Železných dam Libérie uvedených na Jednom světě 2008) ve svém snímku předkládá obraz kampaně dřívějšího washingtonského guvernéra, kterou Booth Gardner vedl ve jménu zákona umožňujícího asistovanou sebevraždu.

The Last Truck: Closing of GM Plant
Poslední dny před uzavřením továrny General Motors v Ohiu tak, jak je prožívali její zaměstnanci a jak je ve svém filmu zachytila Julia Reichert a Steven Bognar.

Lt. Watada
Nadporučík Ehren Watada byl prvním příslušníkem americké armády, který odmítl bojovat v Iráku, neboť tamější válku považoval za nemorální a protiústavní. Úskalí, do nichž ho jeho rozhodnutí dovedlo, zobrazuje ve svém filmu režisérka Nina Rosenblum.

Music by Prudence
Snímek Rogera Rosse Williamse dokumentující existenci zimbabwské hudební skupiny Liyana a jejího zpěváka Prudence Mabheny.

Rabbit a la Berlin
Dosud málo známý a poněkud obskurní příběh tisíců divokých králíku poklidně žijících v oblasti berlínské zdi, s jejímž pádem zvířata přišla o poklidný život bez lidí a predátorů. Režisér Bartek Konopka klade paralelu mezi králíky nucenými opustit uzavřený, leč pohodlný systém, a obyvateli východní Evropy, jejichž osud byl po pádu zdi podivuhodně obdobný. Tato polsko-německá koprodukce je jediným cele zahraničním zástupcem v oskarovém předvýběru krátkých dokumentů.

Tell Then Anything You Want: A Portrait of Maurice Sendak
Portrét spisovatele a ilustrátora knih pro děti Maurice Sendaka, v němž se jeho autoři, Lance Bangs a Spike Jonze, nevyhýbají ani Sendakově celoživotní posedlostí smrtí.

Woman Rebel
Nepálsko-americká koprodukce, v níž režisérka Kiran Deol zobrazuje osudy a příběhy nepálských povstalkyň, z nichž se postupně staly státní úřednice.

Zdroj: oscars.org

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 10. 10. 2009 ve 19.09 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.