Domů » Aktuálně

DVD a Blu-ray tipy na říjen

Převážná většina titulů, které by v říjnu měly vyjít, je staršího data a novinek je tentokrát opravdu jen velmi málo. Distributoři poměrně často využívají reedic starších filmů, které již nejsou v prodeji k dostání. Většina těchto tipů je však orientována na snímky, které si u nás na DVD nosičích odbývají premiéru.

Rozhodně nejzajímavější vydavatelský počin, hlavně co do počtu disků a rozsáhlé bonusové výbavy, je remasterovaný Čaroděj ze země Oz, oslavující už své sedmdesáté výročí. Dnes již klasická pohádka byla ve své době velkou atrakcí, mimo jiné také díky vynikajícímu podání barev tří pásové technologie Technicoloru. K dispozici bude hned v několika verzích. Na DVD vyjde jednak ve speciální čtyřdiskové edici, ale k dostání bude i jednodisková verze. Majitelé blu-ray přehrávačů by se však měli ohlédnout za hranice a objednávat ze zahraničních obchodů, protože v české blu-ray verzi bude vydání filmu okleštěno pouze na jeden disk, přestože v zahraničí lze zakoupit i blu-ray verzi se třemi disky.

Pohrdání Jean-Luc Godarda je pak pravým opakem uhlazeného a uspokojujícího stylu hollywoodského filmu. Místo záběrů z jeřábů, využívání nazdobených kulis a mile infantilní atmosféry využívá reálií a dlouhých záběrů, které jsou koncipovány zcela jinak, než jak by konvence klasického hollywoodu nakazovala. I příběh o filmaři, který se postupně kvůli vysokým výdělkům zaprodává pro natáčení podprůměrných snímků, jako by se ironicky snažil vypovídat o tehdejším stavu kinematografie. Film, natočený tři roky po Godardově úspěšném debutu U konce s dechem, je věrný způsobu natáčení, se který přišla francouzská nová vlna. Do naší distribuce bude uveden v rámci edice FilmX a mimo filmu tedy nelze na disku cokoli dalšího očekávat.

Zhruba v polovině měsíce můžeme také očekávat předposlední film Elii Kazana Hosté.  Drama, ve kterém je hlavní hrdina konfrontován se svou podivnou minulostí v okamžiku, když ho v jeho domě navštíví dva bývalí vojáci s nimiž dříve bojoval ve Vietnamu, byl v Cannes nominován na Zlatou palmu. Někteří lidí vidí paralely mezi tématem filmu a Kazanovým životem. Podobně jako hrdina filmu v minulosti udal své spolubojovníky, i o Eliu Kazanovi se mnohdy mluví jako o tom, který v šedesátých letech udal své spolupracovníky pro jejich sympatie ke komunismu, aby se sám zachránil. Celá aféra kolem režiséra byla před deseti aktualizována, když Kazan dostal ocenění Akademie za přínos kinematografii.

Tento měsíc také znovu vyjde kultovní Zjizvená tvář Briana De Palmy s Al Pacinem v hlavní roli. Jde ale pouze o reedici (přičemž původní náklad zdaleka ještě není vyprodán), takže se zde filmu nebudu nadále věnovat.

MagicBox dále chystá Jorge Fonsovu Uličku zázraků, která často bývá označována jako jeden z nejvíce mezinárodně oceňovanějších mexických filmů (zejména stojí za to zmínit Speciální uznání za narativní kvality na Berlinale v roce 1995). Film je jakousi mozaikou osudů sedmi lidí, jejichž životy se protínají díky zdejší hospodě a jejímu majiteli, jenž si na stará kolena začne uvědomovat, že je zřejmě gay. Ale není to jen on, kdo má nějaký problém, všichni okolo si s sebou nosí své břímě, se kterým budou muset něco udělat, nebo se s ním smířit. Film je inspirovaný románem Nadžíba Mahfůze, egyptského držitele Nobelovy ceny.

Vedle těchto samostatně vydávaných filmů přibudou zajímavé starší filmy ještě do Platinové edice, ve které MagicBox často omílá již jednou vydané tituly, a ze které jsme tentokrát vybrali tři filmy (náhodou jsou všechny z padesátých let), jenž se v české DVD distribuci ještě neobjevily (k dispozici byli pouze v zahraničí). William Wyler tu máDetektivní příběh, v němž je Kirk Douglas detektiv, jemuž se policejní vyšetřování střetne s jeho osobním životem a promění obyčejný rutinní den na stanici v drama. Chytře napsaný příběh, využívající minimální výpravy, se hrál i nějaký ten čas na Brodwayi. Druhým filmem je Džungle před tabulí Richarda Brookse, ukazující nikdy nekončící boj žáků proti autoritě středoškolských profesorů. Je třeba zmínit ještě i Strugesův Černý den v Black Rock, jenž využívá ryze westernového námětu, v němž se proti bohatému farmáři, který uzurpuje malé městečko na Západě, postaví neznámý cizinec (Spencer Tracy).

Český výhled na tento měsíc završují novinky, z nichž také stojí za to zmínit jen tři. Pro majitele přehrávačů na disky s vysokým rozlišením se konečně po dlouhém odstupu od DVD vydání objevuje i blu-ray verze filmu bratří CoenůTahle země není pro starý, která loni triumfovala na předávání Oscarů. Syrově natočené drama s westernovými prvky bylo natočeno podle známého románu Cromaca McCarthyho, který pod naturalistickým kabátem říká vlastně jen jednu starou moralizující pravdu: když vezmeš něco, co není tvoje, můžeš dostat přes prsty…

Komedie Richarda Curtise Piráti na vlnách se dostala na DVD kupodivu již tři měsíce od uvedení v kinech. Curtis se vrací do šedesátých let minulého století, kdy byl rock novým progresivním stylem, jenž hrály stovky rádiových stanic. V Británii se však oficiálně mohl hrát jen v určité hodiny a tak se skupinka DJs sebrala a začala pirátsky vysílat z lodi, plující podél pobřeží. Kolem této premisy rozehrává Curtis komediální i romantické eskapády, v nichž se objeví mnoho známých britských tváří a do které se podaří nasát unikátní retro atmosféru.

Posledním snímkem, jenž lze doporučit je animovaný film Karolína a svět za tajnými dveřmi Henriho Selicka, využívající podobného příběhu jako Alenka v říši divů. Scénář Neila Gaimana (skvělého spisovatele a comicsového scénáristy, bohužel už ne tak výborného filmového scénáristy) zavádí malou Coraline do alternativního světa, který se dost podobá tomu skutečnému, akorát, že je o mnoho zábavnější. Brzy však pozná, že ne všechno se na první pohled jeví tak, jak má a že zpátky domů se bude již jen těžko dostávat. Selick je bezesporu poznamenán animovanými filmy, vznikajícími pod jménem Tima Burtona (režíroval Ukradené vánoce), z nichž přebírá mnohé z jejich estetiky bizardnosti.

Zahraniční tipy

V zahraničí je tento měsíc nabídka opravdu pestrá, zejména pokud opět pohlédneme na klasické, časem vyzkoušené tituly. A nelze nepostřehnout jak pomalu získávají přesilu disky s vysokým rozlišením (každý měsíc jich přibývá čím dál tím více).

Na klasických DVD je toho tento měsíc málo. Vlastně jen dva tituly, které by stály za to zmínit. Jedním je vydání polozapomenutého filmu Smrt v zahradě od Luise Buñuela, druhým je pak také málokdy zmiňovaný snímek Secret défense Jacquese Rivetta, jenž měl být prý inspirován Hitchcockovým Vertigem.

Daleko zajímavější jsou ovšem disky s vysokým rozlišením. Zde vychází například jedno z nejvíce kanonických děl kinematografie, Křížník Potěmkin ruského režiséra a teoretika Sergeje Ejzenštejna, jenž ovlivnil také mnoho dalších režisérských generací (nejen v Rusku). O dvanáct let starší je Sněhurka a sedm trpaslíků, která bude také k dispozici na blu-ray nosičích a to hned ve čtyřech různých verzích. Fajnšmekr asi sáhne po nejdražší verzi za 150 dolarů, která je pojmenovaná jako Omezená sběratelská edice a nabízí tři disky s filmem a bonusy, k nimž jsou přiložené sběratelské karty a kniha s tematickými křížovkami. Infantilnější zájemci možná uvítají další verzi, u které je ke dvou blu-ray diskům přibaleno ještě sedm plyšových trpaslíků. Vedle Sněhurky a sedmi trpaslíků pak ještě z těch nejstarších titulů vyjde Kurosawova klasika Sedm samurajů a Hitchcockovo The 39 Steps.

Ve vysokém rozlišení se objeví i jedny z nejlépe hodnocených filmových adaptací Shakespearových her. Konkrétně jde o dva snímky režírované známým hercem a bezesporu talentovaným filmařem Laurencem Olivierem Jindřich V. aHamlet. V obou také sám režisér hraje hlavní roli (v Hamletovi byl nakonec oceněn i Cenou Akademie). Hamlet byl taktéž prvním britským filmem, jenž dostal Oscara za nejlepší film. Na blu-ray se konečně dostaly i kompletně remasterované Červené střevíčky, o jejichž vydání se zasloužil sám Martin Scorsese (jak prezentoval před pár měsíci u příležitosti festivalu v Cannes).

Pro příznivce Takashi Miikeho je příznivou zprávou, že na blu-ray discích vychází jak dnes již klasický Ichi The Killer, tak i speciální dvoudisková verze jeho Konkursu (oba filmy u nás vyšly na DVD díky Levným knihám). Výčet kultovních titulů tím však nekončí. Z Británie sem lze zařadit také beatlesácký film Perný den, či nezávislouBezstarostnou jízdu Dennise Hoppera.

Z novinek může být zajímavé pouze vydání blu-ray Božského (Il Divo), o kterém jsem psali v jednom z minulých přehledů a nejnovější komedie Woodyho Allena Užívej si, co to jde, jenž bude k zakoupení tři měsíce před nešťastně nastavenou českou premiérou v kinech (snímky Artcamu jdou často bohužel do distribuce se značným zpožděním).

Jak jinak zakončit tento článek, než poukázáním na několik nejzajímavějších box setů, které se v zahraničí dostanou do prodeje. Mezi jinými potěší asi zejména vydání box setu The Complete Fritz Lang Mabuse Box Set, restaurované volné trilogie filmů Doktor Mabuse, dobrodruh (který se pyšní stopáží dosahující téměř pěti hodin!),  Das Testament des Dr. Mabuse a Tisíc očí doktora Mabuseho.

Podobně sympatickým počinem, jenž je zároveň díky známým filmovým hvězdám dobrým komerčním tahákem, je set s názvem Karloff & Lugosi Horror Classics, jenž obsahuje čtyři filmy, v nichž se v hlavní roli objeví Boris Karloff či Bela Lugosi. Je to tedy The Walking Dead Michaela Curtize, Frankenstein – 1970, You’ll Find Out a Zombies on the Broadway.

Posledním zajímavým vydáním je box nazvaný Coffret Marcel L’herbier, obsahující dva němé filmy Marcela L’herbiera. Je to L’ Homme du large a Eldorado, tedy snímky, jež předtím nebyly nikde k dostání.

Česká republika:

4.11. Čaroděj ze země Oz (DVD, BLU)
5.10. Zjizvená tvář (DVD)
7.10. Detektivní příběh (DVD)
7.10. Džungle před tabulí (DVD)
7.10. Černý den v Black Rock (DVD)
12.10. Hosté (DVD)
14.10. Tahle země není pro starý (BLU)
15.10. Pohrdání (DVD)
19.10. Ulička zázraků (DVD)
19.10. Karolína a svět za tajnými dveřmi (DVD)
26.10. Piráti na vlnách (DVD)

Zahraničí:

5.10. Coffret Marcel L’herbier (DVD)
5.10. Červené střevíčky (BLU)
5.10. Karloff & Lugosi Horror Classics (DVD)
5.10. Konkurs (BLU)
5.10. Perný den (BLU)
5.10. Sněhurka a sedm trpaslíků (BLU)
19.10. Bezstarostná jízda (BLU)
19.10. Hamlet (BLU)
19.10. Ichi The Killer (BLU)
19.10. Jindřich V. (BLU)
19.10. Sedm samurajů (BLU)
19.10. The 39 Steps (BLU)
19.10. The Complete Fritz Lang Mabuse Box Set (DVD)
26.10. Božský (BLU)
26.10. Křížník Potěmkin (BLU)
26.10. Smrt v zahradě (DVD)
26.10. Secret défense (DVD)
26.10. Užívej si, co to jde (BLU)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 8. 10. 2009 ve 0.37 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.