Domů » Aktuálně

Aktuálně: Konkurence Protektora na Oscarech je silná

Protektor

Protektor

Americká filmová akademie sice ještě oficiálně nevydala seznam děl přihlášených do soutěže o Oscara o nejlepší zahraniční film, známe jej ale ze zahraničních periodik. Za Českou republiku se o sošku bude ucházet snímek Protektor režiséra Marka Najbrta (Mistři).

„Česká filmová a televizní akademie vybrala letos výtvarný film Marka Najbrta jako ušitý na míru hollywoodským zvyklostem: válka, Němci, Židé… Ostatně právě tento model, až na Vesničku mou, střediskovou či Kolju, otevíral Čechům brány k nominacím na Oscara. Poctu nejvyšší získaly Ostře sledované vlaky, nominace potom Musíme si pomáhat či Želary,“ uvedl ředitel akademie Petr Vachler. Slovensko bude soutěžit také se snímkem z období druhé světové války, Nedodržený slib režiséra Jiřího Chlumského.

Mnoho snímků vybraných ze zahraničí známe díky jejich festivalovým oceněním. Německo, jež je favorizované, vysílá do souboje vítěze letošní Zlaté palmy, snímek Bílá stuha Michaela Hanekeho. Dalšími vítězi některé z canneských cen jsou snímky Samson a Dalila z Austrálie a kanadský film Zabil jsem svou matku.

Nominace na Oscary ve všech kategoriích budou vyhlášeny 2. února příštího roku. O vítězích cen Americké filmové akademie za rok 2009 bude rozhodnuto 7. března.

Zdroj: Unie filmových distributorů, www.ufd.cz

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 8. 10. 2009 ve 19.58 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.