Domů » Aktuálně

TV tip na týden 5.10. – 11.10.: Zvětšenina

Nova nám  tento týden jako na zavolanou nabízí možnost shlédnout Zvětšeninu (Blow-up, VB/Itálie/USA, 1966), film bezprostředně následující po Červené pustině (1964), kterou jsme doporučovali před týdnem. V roce 1964 Antonioni považoval Itálii  za zemi pro filmařskou tvorbu nevhodnou. Natáčení jeho stylově novátorských a divácky náročných snímků pro něj bylo stále obtížnější a tak podepsal s americkým produkčním studiem MGM smlouvu na tři projekty.

Zvětšenina je prvním z nich. Antonioni se nechal inspirovat povídkou argentince Julia Cortázara a skutečnou postavou slavného anglického fotografa Davida Baileyho. V Londýně, místě bujení nových životních a uměleckých trendů (pop-art, swing, nespoutaný sexuální život, drogy, …) žije mladý sebevědomý fotograf (David Hemmings) . Ten je náhodně konfrontován s vraždou, což ovšem zjišťuje až zpětně z vlastních záběrů pořízených v místním parku. Tato událost pro něj znamená radikální posun ve vnímání světa. Dosud byl vždy schopen plně chápat souvislosti  v okolním dění a s vědomím své výjimečnosti těžko nacházel opravdové potěšení z vykonávaných činností. Byl dandym moderního Londýna. Vražda, kterou nedokáže rekonstruovat, natož jí zabránit, je pro něj zábleskem světa jiného, skutečného, který mu ovšem u nohou neleží.

Reakce byly ihned od prvních projekcí pozitivní. Mnoho novinářů a profesionálních filmových kritiků si všimlo nápadné změny v Antonioniho tvorbě po uzavření tetralogie citů (sledovat tento posun nám nabízí právě srovnání Zvětšeniny a Červené pustiny).  Pochvalné hlasy opěvovaly k dokonalosti vybroušené dlouhé záběry a neobvykle sugestivní a sytou barevnost (je známo, že ve scéně fotografování v parku se Antonioni  rozhodl dobarvit trávník tak, aby dosáhl požadované sytosti zelené barvy v záběru). Film vyhrál roku 1967 Zlatou palmu v Cannes a ocenil ho např. i Ingmar Bergman, který Antonioniho předchozí tvorbu zavrhoval. Z dnešní perspektivy lze Zvětšeninu zařadit mezi nejvýznamnější snímky 60. let, jak po obsahové, tak po formální strínce. Pro mnohé zůstává jedním z nejvýznamějších filmů všech dob.

9.10.     Pátek      17:50 (Nova Cinema)  Zvětšenina

10.10.   Sobota   15:10 (Nova Cinema) Zvětšenina (repríza)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 5. 10. 2009 ve 9.25 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.