Domů » Aktuálně

TV tip na týden 28.9. – 4.10.: Červená pustina

Michelangelo Antonioni je mezi cinefily znám především Zvětšeninou (1966). V září se však Česká televize věnuje období Antonioniho tvorby, které bezprostředně Zvětšenině předcházelo. Od roku 1960, kdy bylo na festivalu v Cannes představeno Dobrodružství (1960), představuje postupně čtyři snímky takzvané „tetralogie citů“. Jak Dobrodružství, které si v Cannes vysloužilo posměch a opovrhování publika, tak Noc (1961), Zatmění (1962) a Červená pustina (Itálie/Francie, 1964) tematicky pojednávají o citové vyprahlosti moderního člověka. V Cannes před projekcí Dobrodružství byl divákům rozdán text: „V dnešním světě existuje velmi vážný rozpor. Na jedné straně věda, plně zaměřená na budoucnost a ochotná dnes popřít to, co včera platilo, jestliže jí to pomůže dobýt alespoň zlomek oné budoucnosti. A na druhé straně strnulá, nehybná morálka, jejíž nesprávnost si člověk dobře uvědomuje, ale která si přesto udržuje platnost – z lenosti nebo zbabělosti …  “ Antonioni zobrazuje postavy milujicí, nenávidící, trpící a jednajícími v době překotného rozvoje společnosti, jejíž pohyb etické normy nereflektují. Prvotní divácký neúspěch Dobrodružství však nezpůsobilo téma snímku, ale novátorský jazyk filmového vyprávění. Roztříštěná dramatická linie, volný tok dějových segmentů a absence silnější dějové dynamiky slouží k popisu složitého vnitřního světa postav. S tím jdou ruku v ruce zvýšené nároky na pozorovací schopnosti diváka a důraz je kladen na vizuální stránku filmů.  Mnohé hlasy kritizovaly a kritizují Antonioniho za nepřístupnost jeho snímků a jejich pseudointelektuální obsah i  podobu.

Závěrečný díl tetralogie Červená pustina, první Antonioniho barevný film, analyzuje pozici duševně vyšinutého člověka v přeindustrializované společnosti. Antonioni ho komentoval slovy: „Nejsem proti pokroku. Ale jsou bytosti, které svým založením, svým mravním dědictvím jsou v rozporu s moderním světem a nepřizpůsobí se mu. Pak dochází k jevu přirozeného výběru: ti, kteří dodržují rytmus pokroku přežijí, ostatní se stanou obětí svých krizí.“

28.9. Pondělí     23:55 (ČT2)  Červená pustina

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 27. 9. 2009 ve 23.34 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.