Domů » Aktuálně

Aktuálně: Steven Soderbergh a divadlo

Steven Soderbergh měl v posledních letech poměrně napilno. Každý rok se mu podařilo dostat do amerických kin jeden svůj film, přičemž se mu podařilo udržet originalitu svých filmů nejen v kontextu americké kinematografie ale také své osobní filmografie. V každém svém dalším snímku si zkoušel jiné věci a nové žánry. I přes jeho osobitost se však v poslední době na jeho filmy do kin moc nechodilo a staly se pomalu finančními propadáky. Jediní Dannyho parťáci dokázali studiu Warner Bros vydělat několik desítek milionů, ale i u nich byl zisk z každého dalšího dílu čím dál tím nižší. A to šlo o výrazně mainstreamový film. Jeho poslední autorské snímky jako Berlínské spiknutí, Che či The Girlfriend Experience vydělaly dohromady (!) v amerických kinech něco málo přes dva miliony dolarů a staly se tak vysloveně finančním fiaskem.

Na další dva roky má přesto Soderbergh kalendář zaplněný. V říjnu uvede krimi-komedii The Informant! s Mattem Damonem v hlavní roli, rozvádějící premisu o amatérovi, který se musí stát agentem pro FBI, aby shromáždil důkazy o nekalých praktikách svých zaměstnavatelů. V současné době natáčí zatím nepojmenovaný dokumentární snímek o americkém herci Spaldingu Grayovi a připravuje 3D muzikál ze starověkých časů, ale s průraznou rock´n´rollovou hudbou, o Kleopatře, kterou by si měla zahrát Catherine Zeta-Jones. V plánu do budoucna má také mimo jiné životopisný snímek o populárním americkém baviči minulého století Wladziu Valentinu Liberacovi s Michaelem Douglasem v hlavní roli (Soderbergh se rád obklopuje známými tvářemi). Mluví se však o mnoha dalších snímcích, do kterých by se mohl eventuelně pustit.

Z médií se však zdá, že Soderbergh se dostal do tvůrčí krize. Do jisté míry za to asi můžou producenti od Sony, kteří ho odstavili od režie filmu Moneyball. Soderbergh na pozici režiséra pro ně byl přílišný risk, protože se obávali, že by mohl vzniknout „jen“ další jeho experimentální film, který by nedokázal nalákat diváky do kin. Netrvalo dlouho a Soderbergh se v rozhovoru pro britský Guardian vyjádřil, že natáčení jeho vysněného projektu Che bylo pro něj jedno velké peklo a že už brzy jeho filmová kariéra skončí.

Zatímco svou kariéru u filmu vidí pesimisticky, mohl by své touhy po experimentování uplatnit například v divadle. Právě totiž dává dohromady divadelní hru, kterou bude režírovat pro australskou Sydney Theatre Company. Jedním z jejích uměleckých ředitelů je například uznávaná herečka Cate Blanchett. Svou divadelní hru by chtěl obsadit výhradně australskými herci (Cate Blanchett, která hrála už v Soderberghově Berlínském spiknutí, mezi nimi ale prý nebude). Steven Soderbergh už Sydney krátce navštívil a v září se sem vrátí, aby mohl v práci pokračovat. Kvůli právním podmínkám však zatím odmítl jakékoli informace o hře sdělovat.

Zdroj: The Sydney Morning Herald; slashfilm.com

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 30. 7. 2009 ve 0.48 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.