Domů » Festivaly

Co nás čeká na LFŠ: Filmové neobaroko

Filmové neobaroko je označení pro tendence francouzské kinematografie, které se objevily v 80.letech. Tento proud se jako první brání odkazu francouzské nové vlny, často používá estetiky hudebních videoklipů a reklam. Tento cyklus letos začne novou sekci nazvanou Filmová čítanka. Projekt bude každoročně představovat některou z pozapomenutých nebo přehlížených kapitol z filmové historie. Na LFŠ budete mít možnost shlédnout celkem jedenáct snímků z této sekce.

Filmové neobaroko, nový proud, který neměl žádný manifest a jehož tvůrci nebyli nijak organizovaní, poprvé pojmenovali filmoví teoretici, kteří u tvůrců rozeznali obdobné formální postupy. Kromě již zmiňované reklamní estetiky jde o velmi osobní přístup režiséra. Ten si často píše své scénáře sám, do snímku vkládá některé autobiografické prvky a vypůjčuje si prvky z různých žánrů. Mnohdy jsou také ve snímku míchány “vysoké“ a “nízké“ prvky – například akční podívaná spojená s hlubším sdělením. Tento směr byl některými kritiky zatracován jako povrchní, zatímco jiní ho vyzdvihovali jako vymanění se z dialogu a návrat k obraznosti.

Fenomén filmového neobaroka byl velkým zásahem do tradiční francouzské kinematografie, jež se zaměřuje na klasické vyprávění děje; neobarokní filmy naopak děj rozvolňují, kladou velký důraz na estetizovanost snímku, typická je výtvarná stylizace. Často se natáčelo ve studiu, protože exteriéry neumožňovaly tak expresivní využití světel a stínu. Tvůrci používali sytých barev a extravagantních kostýmů a účesů. Z vizuální stránky filmů bylo snadno poznat, že režiséři se také věnují natáčení reklam.


Z této sekce se na filmovce představí například některé filmy režiséra Luca Bessona, za jehož asi nejznámější film je považován Pátý element a který se v současné době více věnuje práci producenta (např. Taxi 1 a 4, Utržený z řetězu) a psaní scénářů (Taxi 4, Artur a Minimojové nebo Kurýr 1, 2, 3). V průběhu Letní filmové školy máte možnost shlédnout například jeho Brutální Nikitu, snímek o mladé narkomance, která je místo trestu za vraždu armádou převychována v profesionálního zabijáka. Nikita se poté začlení do normálního života a najde si milence, který nemá o její práci ani ponětí. Hlavní hrdince se její povolání ale začne časem protivit. Snímek je formálně dělený na dvě části – násilné a akční scény působí dost syrově i přes svou výraznou výtvarnou stylizaci; scény z osobního života naopak působí umírněně, vztahy jsou vnímány spíše na rovině psychické.

Jiným filmem tohoto režiséra, který můžete v Hradišti vidět, je kultovní Podzemka. Výtvarně stylizovaný snímek si hraje s žánry, které míchá dohromady. Naleznete zde prvky muzikálu, romantické komedie, ale i detektivního příběhu, stejně jako fantasy. Besson v tomto snímku používá postmoderních postupů také ve víceúrovňovém čtení nebo v různých odkazech na jiná díla.

Dalším z režisérů, jenž bude v rámci této sekce představen, je Jean-Jacques Beineix, který za svou kariéru natočil pouze jedenáct filmů a stejně jako Besson se také věnuje produkci. Na svůj snímek Měsíc v kanálu dostal nabídku s vysokým rozpočtem od produkční společnosti Gaumont, a to díky úspěchu předchozího filmu Diva. Měsíc v kanálu adaptuje knihu Davida Goodise, v níž hlavní roli melancholického a samotářského hrdiny hraje Gérard Depardieu. Beineix se sice inspiroval estetikou René Carného nebo Jacquese Préverta, i přesto byl snímek při svém uvedení na festivalu v Cannes přijat negativně, kvůli své údajné vyumělkovanosti a prázdnotě.

Po neúspěšném uvedení Měsíce v kanálu Beineix přistoupil ke konvenčnější formě, a to ve svém dalším snímku, Betty Blue, v němž klade větší důraz na děj než na náladu. Tento snímek je vyprávěn mnoha krátkými epizodami, většinou natočenými dlouhými statickými záběry. Postavy jsou svobodomyslné, k čemuž připívá i řada nahých scén (například ta úvodní).

Tímto článkem uzavíráme sérii o programu na letošní Letní filmové škole. Naši zpravodajové Vám budou denně podávat informace o dění v Uherském Hradišti.


Brutální Nikita – 29.7., 23:30, 31.7., 11:30, Klub kultury

Podzemka – 26.7., 17:00, Hvězda, 29.7., 18:00, Zimní stadion

Měsíc v kanálu -  1.8., 8:30, Hvězda, 27.7., 23:00, Slovácké divadlo

Betty Blue – 24.7., 14:30 a 1.8., 23:00, Slovácké divadlo


Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 25. 7. 2009 ve 22.57 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.