Domů » Aktuálně

Aktuálně: Odcházení zfilmuje sám Václav Havel

Poslední Havlovu hru, ověnčenou několika nominacemi a cenami výroční ankety divadelní kritiky Ceny Alfréda Radoka zfilmuje sám její autor. Divadelní Odcházení, zrežírované Davidem Radokem, vypráví příběh odchodu jednoho a příchodu druhého politika k moci, který obsahuje řadu sebereflexivních prvků a dle divadelní kritiky se nepohybuje pouze v mezích politické grotesky.

Původně se měl režie filmové podoby ujmout Jaroslav Brabec (Krvavý román, Kuře melancholik). Ten ale po několika neúspěšných pokusech o vytvoření scénáře odsunul projekt k ledu. Přesto byla již v této době ústně dohodnuta spolupráce s věhlasným výtvarníkem Theodorem Pištěkem, který se proslavil především svými kostýmy k Formanovu Amadeovi (za něž obdržel Oskara).  Jelikož se spoluprací v tu dobu souhlasili sám Václav Havel, tak v můžeme my i Theodor Pištěk stále doufat v její uskutečnění.

Experezident se dlouho rozmýšlel, než se rozhodl zfilmovat svou hru a de facto si tak splnit mladický sen (v mládí chtěl být Václav Havel filmovým režisérem). Nejspíše i proto má již jasnou představu o hereckém obsazení. Zatímco v divadle ztvárnili hlavní role Jan Tříska, Ivan Řezáč, Zuzana Stivínová a Vlasta Chramostová, ve filmu by se měli objevit Dagmar Havlová, Josef Abrhám, Eva Holubová a Jaroslav Dušek. Natáčení je plánováno na léto příštího roku.

Smutnou zprávou je, že Havel , aby chránil zájmy producenta, na poslední chvíli zrušil tvorbu televizního záznamu hry v pražském divadle Archa. Nejmenovaný zdroj České televize tvrdí, že za důvod zrušení natáčení označila produkce nového filmu možné snížení návštěvnosti připravovaného snímku, sám Havel ale odmítá tvrzení, že by něco zakázal a označuje situaci za komplikovanější, než se na první pohled zdá. Jisté bohuželů je, že divadlo Archa na projektu prodělalo, jelikož muselo zaplatit storno poplatky za objednané filmové služby. Václav Havel plánuje vytvořit záznam jinou cestou, aby zachoval původní podobu hry.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 26. 6. 2009 ve 0.23 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.