Domů » Festivaly

Co nás čeká ve Varech #4 Přehled soutěžních sekcí

Málokdo ví, že se na karlovarském festivalu soutěží celkem ve čtyřech programových sekcích. Kromě hlavní oficiální soutěže hraných filmů, která má díky statutu festivalu přísné podmínky (festival kategorie A), jsou to sekce „Na východ od Západu“, „Fórum nezávislých“ a „Soutěž dokumentárních filmů“. Jmenujme několik málo snímků, které by mohly stát za vidění. Jedná se samozřejmě o výběr čistě subjektivní, jelikož k většině filmů uváděných na festivalu není dostupný dostatek informací – jde o debuty a experimentální počiny, z nichž některé běží ve světové premiéře.

V hlavní soutěži vyčnívá nový projekt György Pálfiho Nejsem tvůj přítel. Režisér úspěšné Taxidermie potvrzuje pověst experimentujícího tvůrce – mozaika odcizených vztahů ze současné Budapeště vznikla za dvacet dní a účinkují v ní herečtí amatéři. Další známé jméno je Andreas Dresen, který si loni získal karlovarské publikum snímkem Sedmé nebe. Letos přijíždí s tragikomickou variací na „film ve filmu“ Whisky s vodou. Letos oceněná Isabelle Huppertová se objeví ve snímku Villa Amalia. Nechme se překvapit, zda-li na klasickém klišé „Žádná herečka by nedokázala dát Ann takovou přesvědčivost, jakou jí dala Isabelle Huppertová“, které doplňuje anotaci filmu na oficiálních stránkách, bude něco pravdy.

„Na východ od Západu“ představuje snímky ze střední a východní Evropy či z bývalého sovětského bloku. Českou Republiku v ní bude při absenci domácího filmu v hlavní soutěži (dle Evy Zaoralové „žádný domácí film dostatečně nezaujal“) reprezentovat El Paso Zdeňka Tyce – uvidíme, jak se pokus uchopit palčivou romskou tematiku povedl. Pověst nejlepšího chorvatského snímku roku 2008 provází film Ničí syn, který opanoval festival v Pule. Bývalý rockový zpěvák a válečný veterán, který ve válce přišel o obě nohy a ztratil i přízeň manželky, se ocitne v situaci, kdy mu temné rodinné tajemství změní život. Ostatní snímky jsou převážně komorní psychologická dramata, což je pro současnou kinematografii východní poloviny Evropy poměrně typické.

Nějakým způsobem svébytné snímky z celého světa budou soutěžit v sekci Fórum nezávislých. Mezi množstvím režisérských prvotin vyčnívá italský Útěk z call centra, jedna z mála komedií v soutěžních sekcích. Ostatní snímky pocházející z Evropy, Asie i obou Amerik potvrzují, že kompetitivní část programu je téměř výhradně vyhrazena vážným projektům.

Dokumentární sekce je rozdělena na snímky do 30 minut a na snímky delší. Mezi celovečerními dokumenty upozorněme na kanadský Boží zásah Jennifer Baichwalové, autorky snímku Manufactured Landscapes. Film pojednává o sedmi místech, kam udeřil blesk. Je příroda řízena náhodou, nebo šlo o boží ruku? Dle anotace zní zajímavě obsah snímku Bzučení hmyzu: zápisky mumie. Švýcarský přepis skutečných deníkových zápisků muže, který spáchal sebevraždu vyhladověním, byl zpracován nejdříve literárně. Filmová rekonstrukce příběhu člověka vzdávajícího se dobrovolně života je rozhodně příslibem zajímavého snímku. Další rekonstrukce sleduje slavný boxerský duel z roku 1975: Muhammad Ali versus Joe Frazier a má jméno Thriller v Manile. Souboj je doprovázen archivními záběry a vzpomínkami přímých účastníků. Ty dokreslují sociopolitickou situaci Ameriky v polovině 70. let. Soutěže se zúčastní i vítězný dokument z letošního Sundance Žijeme na veřejnosti. Je portrétem vizionáře a propagátora komunikace po internetové síti Joshe Harrise. Československý prostor reprezentuje krátký dokument autora Jiných světů Marko Škopka Osadné. Jde o úsměvný cestovní dokument – bizardní trojice (kněz, starosta, aktivista) se vydává z východního Slovenska až do europarlamentu.

V hlavní soutěži rozhoduje porota o držiteli Křišťálového glóbu (nejlepší film), ceně poroty (pro nějakým způsobem unikátní snímek soutěže), nejlepší režii, herci a herečce. Speciální porotou je udělována cena Nezávislá kamera v sekci „Fórum nezávislých“ a dokumentární porota vybere nejlepší krátký a celovečerní dokument. Navíc se festivalu účastní několik nestatutárních porot: Europa Cinemas Label, FIPRESCI, Ekumenické porota a FICC. Ty udělují dle vlastního uvážení ceny pro nejlepším soutěžní film. Vyhlášení hlavních cen je na pořadu poslední den festivalu před závěrečnou projekci, kterou letos obstará snímek Richarda Curtise Piráti na vlnách. Je to jeho druhý film v roli režiséra, prvotinou (ke které psal i scénář) byla Láska nebeská; známý je především jako autor dalších úspěšných romantických komedií (Čtyři svatby a jeden pohřeb, Notting Hill či Deník Bridget Jonesové). Cena za přínos světové kinematografii, kterou letos obdrží již zmíněná Isabelle Huppertová, bude udělena první den festivalu; slavnostní zahájení bude doprovázet film Shany Festeové Dar s Piercem Brosnanem, který vyvolal nadšené reakce na letošním Sundance. Cenu ředitele festivalu si odveze Antonio Banderas.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 24. 6. 2009 ve 23.36 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.