Domů » Aktuálně

Televizní „týden“ 22.6. – 30.6.: Poslední tipy před prázdninami

Posledních několik dní před prázdninami není nabídka televizního programu příliš bohatá. Zaměřme se tedy alespoň na těch pár snímků, které za vidění stojí.

Ve středu by příznivcům kinematografie na hraně mainstreamu neměli uniknout Soupeři (USA, 1977). První velký film Ridleyho Scotta byl natočen dva roky před Vetřelcem. Příběh pojednává o dvou generálech napoleonské armády, přestože jsou na stejné straně, osobní spory je dostanou do polarity nepřátel. Propracovanost akčních scén a kladení důrazu na technické zpracování je Scottovi vlastní ve všech filmech, Soupeře nevyjímaje. Bohužel většina jeho filmů pod efektním kabátkem skrývá velmi schematické tělo hollywoodských klišé a ani v tom nejsou Soupeři jiní.

Ve čtvrtek ráno lze tentokrát místo filmů Freda Astaira zhlédnout Zvoníka od Matky Boží (USA, 1939). Rozhodně se nabízí porovnání s dalšími adaptacemi slavného románu – jak němým snímkem Wallace Worsleyho s Lonem Chaneyem v roli Quasimoda (rok 1923), tak například francouzským zpracováním z 50. let od Jeana Delannoye. Vysílaná verze má ze všech uvedených nejvíce hororových prvků, je celkově temná a soustředí se na dramatickou linii příběhu. Jako zajímavost uveďme, že film byl promítán na první Canneském filmovém festivalu – ten byl však okamžitě ukončen po útoku Německa na Polsko.

Snímek Všichni dobří rodáci (Československo, 1968) Vojtěcha Jasného zřejmě není nutné blíže představovat. Jasný za něj obdržel cenu za režii v Cannes a ihned sledoval, jak film putuje do trezoru po bok dalších perel české nové vlny. Kritický pohled na československý poválečný vývoj, odmítání kolektivizace, poukázání na omezenost české národní mentality – to vše bylo důvodem, proč se režim „postaral“ Jasnému o nemalé komplikace a po roce 1968 vše vyústilo jeho odchodem do západního Německa, kde točil pro místní televize. Všichni dobří rodáci jsou tak jeho posledním příspěvkem do dějin české kinematografie – ještě se sice (těsně předtím, než upadl v nemilost režimu) blýskl příspěvkem pro výstavu Expo, ten ovšem nebyl celovečerním hraným filmem.

U nás poměrně často vysílaný snímek Volný pád (USA, 1993) Joela Schumachera si tentokrát vybrala do své nabídky Nova. Jde o první Schumacherův projekt, který získal vysoké uznání jak od diváků, tak od kritiky. Příběh muže, který se rozhodne vyřešit každodenní problémy „tak trochu jinak“ stojí na vynikajícím hereckém výkonu Michaela Douglase. Měřítkem kvality zde není, nakolik je příběh věrohodný – skrze silnou hyperbolizace násilí, které postupně v hlavní postavě eskaluje, názorně ukazuje to, co se nám samotným stává zřejmě častěji, než jsme si sami ochotni připustit. Systém jako svazující struktura je tak přirozeně terčem, na který hlavní hrdina ve Volném pádu útočí.

Příští pondělí pokračuje profil Romana Polanskiho filmem Slepá ulička (VB, 1966). Jde o poslední snímek před Polanskiho odchodem do Hollywoodu. Oproti klaustrofobním psychologickým mikrodramatům z dřívějších let však působí velmi neobvyklá kombinace thrileru a komedie jaksi nepatřičně a nedotaženě. A to přesto, že uvedené prvky jeho předchozích filmů obsahuje i ona.

24.6. Středa    20:25 (ČT2) Soupeři

25.6. Čtvrtek     9:00 (ČT1) Zvoník od Matky Boží

27.6. Sobota     21:00 (ČT2) Všichni dobří rodáci

28.6. Neděle     22:00 (Nova) Volný pád

29.6. Pondělí     0:40 (ČT2) Slepá ulička

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 23. 6. 2009 ve 23.36 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.