Domů » Aktuálně

Aktuálně: Kino venku

Oficiální příchod léta volá i po jiných kino zážitcích, než jsou ty uzavřené mezi čtyřmi stěnami. Jak to letos vypadá v Praze s možností vidět film na plátně pod širým nebem?

Letní kina

Sedmým ročníkem pokračují projekce Karlínského filmového léta. Letní kino v prostorách zahrady Národního domu v Karlíně – budovy Českého rozhlasu Regina – začíná na konci června, kdy bude po tři večery promítat pásma filmů studentů a absolventů Filmové školy Miroslava Ondříčka v Písku. Od července do září pak budou na programu filmy z běžné kino distribuce, domácí i zahraniční produkce. Karlínské kino pod širým nebem má kapacitu 500 míst (z toho asi k sezení 350) a vstupné činí přátelských 25 Kč.

Dvanáctiletou tradici letního kina Střelák letos přerušil kontroverzní plán revitalizace a přestavby Střeleckého ostrova. Rekonstrukci, do které chce Praha 1 investovat 40 milionů korun, sice schválil pražský magistrát, Národní památkový ústav a mnohá občanská sdružení jsou ale proti. Kinematograf bratří Čadíků, který kino provozoval, se pokusil přesunout promítání do Riegrových sadů, radnice Prahy 2 však jeho žádost zamítla. Filmové léto je tak zatím jediným jistým způsobem, jak zhlédnout v letních měsících film promítaný z maringotky bratří Čadíků. V rámci jeho tří tras (severní Čechy, jižní Čechy a Morava) zavítá kinematograf do 41 měst, do Prahy však nikoli.

Na „úspěšné české filmy“ láká Kinobus Dopravního podniku hl. města Prahy. Od 17. června do 13. září uvede na 23 místech v Praze některé letošní a loňské domácí snímky, a navíc přidá Menzelovy Postřižiny.

Autokina

Trocha z historie: Před deseti lety vyrostlo na bývalém spartakiádním stadionu na Strahově autokino o 500 parkovacích místech, které ve druhém roce svého fungování hostilo mimo jiné i černohumorný Veletrh pohřebních služeb v režii České sody. Druhý ročník se však bohužel stal smrtelným i pro kino samotné. Na sklonku září 2007 se v Modřanech odehrály tři projekce autokina Fabia. Jak je patrné již z názvu, jednalo se o (jednorázovou) část propagační kampaně nové škodovky. Loni v říjnu se pro změnu dalo sledovat film na střeše obchodního domu Šestka. Na svůj jepičí život čtyř projekcí však kino v letošním roce nenavázalo.

Letos: Nic. Což je o to smutnější, když se člověk porozhlédne po ostatních zemích střední Evropy. Na Slovensku bude letos v rámci projektu Pohoda za volantem (jenž je jinak osvětovým projektem, který chce zvýšit bezpečnost a snížit stres za volantem!) fungovat stejnojmenné autokino. To na parkovištích před hypermarkety Tesco promítne v osmi krajských městech během tří večerů vždy po jednom snímku. V Bukurešti se 1. července otevře první rumunské autokino. Situováno v Băneasa Shopping City pojme přes 300 vozů.

Jde to i jinak

K promítání pod hvězdami není bezpodmínečně nutné plátno, bílé plastové židličky místo hlediště či zvuk přijímaný skrze autorádio. Ví to organizátoři Fresh Film Festu, pod jehož hlavičkou se letos podruhé koná série večerních filmových procházek centry českých měst. V rámci hodinových vycházek jsou na zdi a fasády budov promítány nejen studentské filmy z minulých ročníků festivalu. Pražské Fresh Film Walks letos proběhnou 30. června, 14. července, 6. a 27. srpna.

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 21. 6. 2009 ve 23.27 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.