Domů » Aktuálně

Aktuálně: Dokumentarista Allan King zemřel v 79 letech

S lítostí oznamujeme, že kanadský režisér Allan King (1930-2009) dnes v Torontu podlehl v boji s nádorem mozku. Tvůrce, který je u nás známý svou seriálovou tvorbou (Kung Fu: Legenda pokračuje), sice věnoval velké množství času práci pro televizi, ale proslavil se dokumentem. Byl jedním z prvních filmařů natáčejících v duchu cinema verité. Jeho filmy zprostředkovávají každodenní dramata tak, jak se dějí – spontánně, bez rozhovorů, nenarativně a zdánlivě  bez režie. King, často označovaný za jednoho z nejinovativnějších kanadských filmařů,  se v 60. letech věnoval lidem v krizových situacích, sbližoval se s nimi, získával jejich důvěru a následně vykresloval jejich životy s citem a pochopením – Warrendale (Kanada, 1967) sleduje emocionálně narušené děti bez domova a A Married Couple (Kanada, 1969) je studií manželské krize. Oba snímky se nesmazatelně zapsaly do dějin světového dokumentu. V posledních deseti letech života se k dokumentární tvorbě vrátil třemi projekty s tematikou stárnutí a rasových stereotypů – jmenujme Dying at Grace (Kanada 2003) o pěti umírajících pacientech Torontské kliniky.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 17. 6. 2009 ve 0.14 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.