Domů » Aktuálně

Aktuálně: Sundance Institut oznámil 6 dokumentů zůčastňujících se letního semináře v Utahu

Sundance Institut je známý především pořádáním zimního festivalu Sundance. Jeho aktivity jsou však daleko širší. Jedním z příkladů je i každoroční letní seminář mladých filmařů, zaměřený na střih a vyprávění dokumentárních snímků. Každým rokem se vybere dvanáct jedinců, kteří zde prezentují svých celkem šest dokumentárních celovečerních projektů. Mladí filmaři tak dostávají cenné rady od zkušených tvůrců a zároveň si mohou vyměňovat názory a postřehy ke svým dílům i mezi sebou. Letošní ročník se odehraje již za necelých čtrnáct dní v americkém Utahu (21.-28.června).

Projděme si tedy všech šest projektů. Tím nejzajímavějším pro nás bude nejspíše účast českého dokumentárního filmaře Tomáše Kudrny s filmem All That Glitters (Vše co se třpytí). Jeho snímek sleduje život v jedné kyrgyzstánské vesnici, u níž nedávno vznikl lom na zlato. Těžba vzácné suroviny ale okolí zrovna neprospívá a důsledkem těžby kyanidovou metodou je v okolí shromažďováno několik tun toxického odpadu. Obyvatelé vesnice jsou rozděleny na dva tábory. Jedna skupina pracuje v dole, jež je jediným zdrojem jejich obživy. Druhá se od těžby distancuje ale přesto je nucena nést negativní důsledky této činnosti. Dokument mimo jiné sleduje střet západních a východních vlivů, jež ovládají bezmocné obyvatele. All That Glitters je jediným českým filmem, který dostal od Sundance Institutu grant na vývoj díla.

Druhým filmem je Camp Victory, Afghanistan Carol Dysingerové. Ta již uváděla své filmy například v Benátkách, Berlíně i Sundance. Tento projekt by se měl soustředit na pobyt speciálních vojenských instruktorů v Afghánistánu. Poměrně proamerické téma by mělo podrobně zkoumat speciální americké vojáky, kteří dokázali překonat jazykové i kulturní bariéry a začít instruovat afghánské policejní jednotky, aby dokázaly rozvrácené zemi navrátit stabilitu. To je dle režisérky mnohem efektivnější než finanční dotace, které Ameriku stály už několik miliard.

Gayle Ferraro se se svým projektem Muhammad Yunus Banks on America zaměřuje na sledování současné činnosti známého bangladéšského bankéře Muhammada Yunua. Ten založil banku, která půjčovala systémem mikroúvěrů speciálně chudým obyvatelům. Pomohl tak snad až sedmi a půl milionům rodin, zasažených chudobou. V roce 2006 byl oceněn Nobelovou cenou za mír. Ferraro ve svém díle dokumentuje Yunuovu činnost v americkém Queens a New Yorku, kde pomáhá  také pěti stům chudým ženským klientům.

Rumunský film Our School se točí kolem tématu, které je aktuální i u nás. Režisérka Mona Nicoara se v ní dotýká problému romských obyvatel a jejich integrace do společnosti. Toto téma demonstruje na systému rumunského školství, kde romské děti studují ve speciálních školách. Přitom Evropský soud pro lidská práva uznal, že takové izolované školství je protiprávní. Ve svém dokumentu sleduje dva roky dlouhý experiment, který byl proveden jako jeden z prvních v Evropě, při němž byly romské děti v malém městečku v Transylvánii vyučovány dohromady s dalšími studenty. To co jejich noví spolužáci uvítali se však stalo noční můrou pro učitelský sbor. První ukázku můžete najít zde.

Laura Poitras do Utahu přijede s projektem Release. To by měl být druhý článek do její dokumentární trilogie nazvané Nové americké století po 11.září. V něm sleduje osudy dvou mužů, jejichž osudové setkání v roce 1996 jejichž životní osudy pořádně zamotalo a zavedlo je do Afghánistánu, věznice Guantanáma  a nakonec až před Nejvyšší soud Spojených Států.

Posledním filmem letošního dokumentárního soustředění bude film Russia’s Pepsi Generation od Robina Hessmana. Ten se snaží přinést obraz ruské generace mladých lidí, jež vyrostli za železnou oponou a s pádem Sovětského svazu se jim otevřel život plný nových možností. Jak na ně tato změna zapůsobila a jak se s ní vlastně vyrovnávali? To a mnoho dalších otázek by si měl dokument klást. Prý by se v něm mělo objevit i mnoho filmových záznamů z té doby jako byly například sovětské dětské programy, animované filmy, zpravodajství či amatérské snímky.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 10. 6. 2009 ve 14.39 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.