Domů » Aktuálně

Televizní týden 10.5. – 17.5.: Sokurov, Rohmer a Pravidla moštárny

V pondělí a ve středu na ČT2 pokračují již třetím týdnem profily režisérů Alexandera Sokurova a Erica Rohmera. Pondělní noční klub nabídne Sokurovův Moloch (Něm/Rus/Jap/It, 1999), který  osobitým způsobem náhlíží do soukromí  Adolfa Hitlera. Jako všechny Sokurovovy filmy i Moloch je divácky velmi náročným snímkem – postrádá klasické dějové elementy, komplikovaně vykresluje charaktery postavy a užívá mizanscénu jako plnohodnotného „herce“. Středeční Rohmerův Podzimní příběh (Fr, 1998) se stylisticky neliší od již uvedených dvou dílů tetralogie. Příběh o hledání partnera ve středním věku  bývá často označován za nejlepší ze série.

Nova Cinema po Million Dollar Hotelu vsází v úterý na další  divácky široce přístupný snímek. Film Pravidla moštárny (USA, 1999) se stal v Americe hitem, útok na 7 oscarů skončil získáním dvou sošek a ziskem celosvětové popularity. Režisér Lasse Halström se  v něm po klipech,   dokumentech pro skupinu ABBA a dětských filmech dostal k romantickému dramatu, které bude pro někoho jímavé, působivé a silné, pro jiného zase naopak přeslazené, podbízivé a plné klišé .

Druhým úterním tahákem je film španělského režiséra Alejandra Amenábara Otevři oči (Šp/Fr/It, 1997). Drama inklinující místy k žánrům sci-fi a thrilleru zaujme silně emotivními hereckými výkony (Eduardo Noriega, Penelope Cruz a další) a spletitou fragmentovanou dějovou linkou. Amenébar vytváří divokou změť iluzí, snů a dalších motivů z podvědomí. Otevři oči sklidil ve Španělsku obrovský úspěch, dočkal se celosvětové distribuce a brzkého hollywoodského remaku Vanilkové nebe (USA, 2001).

Ve středu stojí za pozornost před nočním filmovým klubem ČT vysílaný Večírek (USA, 1968) Blakea Edwardse. Režisér nechal vyniknout nenapodobitelný komický a  improvizační talent Petera Sellerse, který zde ztvárnil jednu ze svých nejlepších rolí – slušného a zdvořilého indického herce Hrundi Bakshiho, který se na rozdíl např. od postavy inspektora Clouseaua dostává do prekérních situací naprosto nevinně a s dobrými úmysly. Opět je však zdrojem Sellersovy komiky nemotornost a nešikovnost, která nespočívá nutně pouze ve fyzickém jednání.

Sobotní zlatá šedesátá reprezentuje dvojice Sousto (ČS, 1960) a Démanty noci (ČS, 1964) Jana Němce. V Soustu, které je Němcovým absolventským filmem (FAMU), je na skromném časovém formátu desíti minut rozehrána neobyčejně působivá momentka z druhé světové války, v níž se trojice transportovaných vězňů snaží získat chleba před pokusem o definitivní únik z vlaku smrti. Po Soustu bude následovat Němcův celovečerní debut Démanty noci, jeden z nejvíce světově ceněných Československých filmů. Obraz útěku dvou československých mladíků z transportu smrti, který můžeme tematicky chápat jako návazný na Sousto, je komplexní zejména díky citlivé kombinaci reálného dění a vizualizovaných snů, tužeb a pocitů. Je proudem vědomí jedinců v nejhlubší úzkosti, které odcizení a samota dohnala na hranici lidskosti. Je podivuhodné, že takto hluboce depresivní a děsivý film natočil 22-letý filmař. V neděli se na ČT2 představí další ruský tvůrce – Andrej Končalovskij (mimo jiné reřisér Lva v zimě – nedávno vydaného v dvd edici Reflexu). Dům bláznů (Rus/Fr, 2002) se věnuje válce v Čečensku, prostředí blázince celou dobu implicitně vede diváka k paralele mezi psychopatiemi chovanců ústavu a šílenstvím války.

Pondělí 0:40 (ČT2) Moloch

Úterý   21:00 (Nova Cinema) Pravidla moštárny

Úterý   23:55 (ČT2) Otevři oči

Středa   20:30 (ČT2) Večírek

Středa   0:45 (ČT2) Podzimní příběh

Sobota   21:00 (ČT2) Sousto

Sobota   21:10 (ČT2) Démanty noci

Neděle   22:30 (ČT2) Dům bláznů

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 9. 5. 2009 ve 18.43 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.