Domů » Festivaly

Kdo bude lovit Zlatou mušli v San Sebastianu?

Letošní 58. ročník sansebastiánského festivalu je naplánován na 17. – 25. září a proto byl před několika dny zveřejněn seznam snímků, kteří se zúčastní oficiální sekce, v níž se soutěží o Zlatou mušli. Mezi nominovanými tvůrci se objevilo několikvýznačná jmén. Patří mezi ně na Oscara dvakrát nominovaný a žánrově nevyhrěněný John Sayles, který se už festivalu několikrát zúčastnil a rovněž uspěl (se snímky Muži se zbraněmi a Honeydripper), i když na nejvyšší ocenění zatím nedosáhl, dále britský tvůrce Peter Mullan, který je znám z našich kin palčivým dramatem podle skutečné události Padlé ženy (Zlatý lev za rok 2002), japonská režisérka Naomi Kawase, která se už párkrát blýskla na festivalu v Cannes (především svým metafyzickým dílem Smuteční les Mogari) či matador chilského a francouzského filmu  Raúl Ruiz, který je asi njevíce spojován s divácky náročným filmem Čas znovu nalezený.

Jaké nové filmy tito renomovaní režiséři na festivalu uvedou? Sayles byl nominován za americko-filipínský film Amigo o tragických osudech hlavy jedné čtvrti ve složité době sklonku španělské okupace Filipín, které se rázem mění v americkou kolonii. Mullan se opět vrací do Skotska (nyní let sedmdesátých) se syrovým dramatem Neds o složitém dospívání chlapce z chudé rodiny který je všemi odstrkován, a z důvodu pomsty následuje staršího bratra do nebezpečného gangu, kde pozbývá posledních zbytků kontroly.

Naomi Kawase opět publikum uvede do jiného časoprostoru ve své meditaci Genpin o úvahách zkušené lékařky porodního oddělení o provázanosti mezi zrozením a smrtí, přičemž její hledání je přiblíženo skrze  záznam na 16mm kameru, který tato lékařka za svého dlouholetého působení na sále natočila. Raúl Ruiz, cestující za natáčením svých filmů po celé Evropě, nyní zakotvil v Portugalsku, v němž se odehrává jeho soutěžní snímek Mistérios de Lisboa, rozmáchlý a spletitý příběh z devatenáctého století plný intrik, tajemství a neuvěřitelných dobrodružných eskapád, který je splétán kolem několika zajímavých charakterů – sirotka z internátní školy, libertinského kněze jako ochránce spravedlnosti, šíleně žárlivé hraběnky či krvelačného piráta.


I snímky méně známých tvůrců určitě stojí za pozornost. Maročan Daoud Aoulad-Syad, který se již festivalu zúčastnil roku 2004 sociálním dramatem Tarfaya, tentokrát zkusí štěstí filmem The mosque, příběhem vesničana, na jehož pozemku zůstala mešita jako zbytek filmové dekorace a ostatní vesničané nehodlají toto posvátné místo zbořit, pro majitele půdy je to však katastrofa. Americký kontinent zastupuje pouze argentinský film Mount Bayo (rež.: Victoria Galardi), tragikomedie z vesnice zažívající lyžařskou sezónu, kde se matka svébytné rodiny pokusí o sebevraždu a zatímco leží v kómatu, u jejích příbuzných se probouzí ty nejhorší, ale i nejlepší vlastnosti. Bent Hamer uvede svůj norsko-švédsko-německý snímek Home for Christmas, seversky laděný spletenec hořkých, vtipných i tragických příběhů, které společně vytvářejí moderní verzi Vánoční Koledy.

Ze španělské produkce byly vybrány čtyři snímky, které jen dokreslují pestrý a zajímavý výběr, kterým se letos může festival pyšnit: Aita (rež.: José Maria de Orbe) o dvou mužích ve starém opuštěném domě, v jehož nejtemnějších rozích se rodí tajuplný příběh., Elisa K (rež.: Judith Colell a Jordi Cadena) rovněž pracuje s tajemstvím, tentokráte s dávnou zvláštní situací, která se udála jedenáctileté dívce, na níž si její matka vzpomene až po čtrnácti letech, dále film The Great Vázquez (rež.: Oscar Aibar) o slavném španělském autorovi komiksů, působícím v šedesátých letech, který však se svým okolím nemá žádné skrupule a svědomí ho nijak netrápí, což se snaží napravit účetní z jeho vydavatelství. Poslední příležitost k prezentaci domácí kinematografie připadla snímku Agustí Villarongy (El Mar) Black Bread, zasazený do Katalánska poválečných let, kde se snaží chlapec po nálezů dvou těl zbavit obvinění vlastního otce, i za cenu zrady vlastních kořenu a objevu monstra hluboko ve svém nitru.

Zdroj: indiewire.com

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 3. 8. 2010 ve 17.23 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.