Domů » Aktuálně

Aktuálně: David Cronenberg adaptuje Nebezpečnou metodu

Kanadský režisér David Cronenberg začne v nejbližších dnech na lokacích v Německu, Švýcarsku a Rakousku natáčet svůj nový film. K původně ohlášenému Německu tak přibyly další dvě země, snad právě díky hlavním protagonistům snímku A Dangerous Method (Nebezpečná metoda), jimiž není nikdo jiný, než Švýcar Carl Gustav Jung a Rakušan Sigmund Freud.

Jak je Cronenbergovým zvykem, bude film temným příběhem se sexuálním a intelektuálním podtextem. Děj odehrávající se v předvečer druhé světové války bude pojednávat o psychoanalytickém trojúhelníku, v němž jsou mladý psychiatr Jung i jeho učitel a především přítel Sigmund Freud, přitahováni stejnou ženou – Sabinou Spielreinovou. Role Spielreinové, která byla jednou z prvních psychoanalytiček, se zhostí Keira Knightleyová (Pokání, 2007), role Junga pak Michael Fassbender (Hanebný pancharti, 2009; Fish Tank 2009) a v roli Sigmunda Freuda se představí Viggo Mortensen (Dějiny násilí 2005; Východní přísliby, 2007). Napjaté vtahy mezi ústřední trojicí pouze podtrhne příchod zvráceného pacienta v podání Vincenta Cassela (Veřejný nepřítel č. 1, 2008).

Scénář pochází z pera Christophera Hamptona, zkušeného scenáristy, který stojí podepsán pod řádkou filmů. Stejně jako například u Nebezpečných známostí Stephena Frearse (1988), je v případě Nebezpečné metody scénář adaptací Hamptonovy hry The Talking Cure. Ta měla v Londýně premiéru v roce 2003, kde se po boku Ralpha Fiennese coby Freuda představili zejména televizní herci Jodhi May a Dominic Rowan.

David Cronenberg se nechal slyšet, že „ho již dlouhou dobu lákal příběh erotické nevázanosti odehrávající se mezi těmito dvěma doktory a ženou, která je rozdělovala a zásadně formovala zároveň. Historie může pouze naznačit oblast duševna a tělesna, kterou odkryli, film tento terén může podrobně prozkoumat.“

Produkčně film zaštiťuje společnost Recorded Picture Company s producentem Jeremy Thomasem, který s Cronenbergem již spolupracoval na jeho snímcích Nahý oběd (1991) a Crash (1996). Koproducenty jsou německá společnost Lago Film a kanadská ProsperoFilm. Skrze dohodu s Universal Pictures International, kterou uzavřel HanWay Films jakožto mezinárodní sales agent filmu, má již teď snímek zajištěnu distribuci v Německu, Rakousku, Švýcarsku a Španělsku. Díky smlouvám s distributory z jednotlivých zemí pak snímek půjde do kin ještě určitě ve Francii, Portugalsku, zemích Beneluxu, Řecku, Polsku a Rusku. O Česku dosud zmínka nepadla.

Zdroj: Cineuropa.org

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 29. 4. 2010 ve 8.45 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.