Domů » Festivaly

Aktuálně ze Sundance #2 Žánrové chuťovky

Každý ročník Sundance má své hity a letos se zatím nejvíce mluví o nenápadném nízkorozpočtovém thrilleru Buried, který byl promítán v půlnoční sekci. Asi nikdo z nás nezná Chrise Sparlinga, který za scénářem tohoto snímku stojí. Před pěti lety natočil natočil svůj první celovečerní debut An Uzi at the Alamo, jenž se však dočkal jen mizivého uvedení a v podstatě o něm nikdo nikdy neslyšel. Sparling jako správný DIY tvůrce si film napsal, režíroval, produkoval a dokonce se do něj obsadil. Po dalším krátkém filmu s názvem Balance a devíti scénářích pro celovečerní filmy, které nikdo nechtěl zfilmovat, se pomalu začal zaobírat myšlenkou na scénář pro Buried. Při jeho psaní se inspiroval mnoha případy dodavatelů, kteří do Íráku dodávali materiál pro stavbu nové sítě infrastruktury a jenž byli kvůli vysokému výkupnému uneseni. Sparling pak absolvoval několik rozhovorů s lidmi, kteří u takových událostí byli, a začal sepisovat fiktivní příběh.

Jeden z dovozců materiálu (roli nakonec obsadil Ryan Reynolds) se probudí zakopaný v rakvi, několik metrů horniny nad ním mu znemožňuje se sám ze situace dostat. Jediné věci, které u sebe má, je malá baterka a mobilní telefon. Netrvá dlouho a únosci ho přes telefon zkontaktují a sdělí mu nemilou zprávu, že za devadesát minut mu dojde kyslík a jestliže do té doby nesežene vysoké výkupné, zůstane zakopán v zemi. Neúprosně běžící čas, na jehož konci čeká buď vysvobození  nebo nepříliš příjemná smrt, skoro asociuje známou filmovou sérii Saw.

Po napsání scénáře jej Chris Sparling dal přečíst producentovi Peteru Safranovi, který rychle sehnal režiséra Rodriga Cortéze (Soutěžící) a během půl roku se začalo natáčet ve studiu v Barceloně. Trvalo pouze jednadvacet dní, protože celý film je situován pouze do klaustrofobního prostředí rakve a žádná scéna není natočena mimo ní. Přesto se z ohlasů mluví o velmi dynamickém a dechberoucím tempu, které žene film dopředu a nechává diváka pořád napjatého.

Důkazem vám může být buď krátká ukázka z filmu, která je přiložena hned pod tímto textem, nebo plná verze scénáře, která se objevila na internetu (zde – klikejte s rozmyslem!).

Britský režisér Michael Winterbottom, jehož nový snímek The Killer Inside Me měl na Sundance světovou premiéru, mohl tušit, že vzbudí mezi diváky a kritiky takovou kontroverzi. Jeho film nešetří explicitním násilím a sexuálními scénami, které jsou prý pro některé diváky opravdu nesnesitelné. The Killer Inside Me je adaptace kultovního kriminálního thrilleru amerického pulpového spisovatele Jima Thompsona, jehož knihy se na plátno dostali již několikrát. Tento román byl předtím natočen jen jednou, a to v roce 1976 režisérem Burtem Kennedym.

Ústřední postavou příběhu je šerif Lou (Casey Affleck), který má na starosti pořádek v jednom malém městečku v západním Texasu. Jeho nevýrazná tvář však schovává svou temnou stránku. Muž zákona si totiž libuje v nejrůznějších praktikách, násilí a nevyhýbá se ani vraždám. Šerifův příběh se pohybuje mezi prostitutkou Joyce (Jessica Alba) a jeho přítelkyní Amy (Kate Hudson), která vůbec netuší, jaké monstrum se za klidnou tváří vlastně skrývá. Literární předloha byla zajímavá především rafinovaným užitím ich-formy, díky níž čtenář do psychopatovy postavy pronikal a jejímu zvrácenému chování začínal rozumět. Winterbottom se právě tento aspekt předlohy snažil do filmu přenést, podle bouřlivých reakcích zřejmě úspěšně.

Winterbottom se rozhodně kontroverzním snímkům nevyhýbá, což dokazuje například jeho snímek 9 songs, který byl podobně rozporuplně přijat a vysloužil si převážně záporné recenze. V diskuzi, která po promítnutí The Killer Inside Me následovala, musel Winterbottom čelit mimo jiné kritice za zobrazované násilí páchané na ženách. Režisér však argumentoval, že násilí by přece mělo být šokující, že hrozné jsou naopak filmy, kde je násilí využíváno jako atrakce a laciné zábavy.

Podle jednoho z ohlasů je letošní ročník Sundance festivalu nejsilnější hlavně v půlnočních sekcích. Odtud pochází i další snímek, který vzbudil poměrně nadšené reakce a hodně se o něm mluví. Řeč je o Tucker and Dale vs. Evil režiséra Eliho Craiga, který byl v několika ohlasech přirovnáván k Soumraku mrtvých Edgara Wrighta. Černá komedie, nešetřící gore efekty, sleduje přihlouplou dvojici Tuckera a Dalea, toho času žijících ve srubu uprostřed lesů. Humorně-morbidní zápletka začíná, když se do stejného lesa vypraví i skupinka studentů, kteří zde chtějí strávit několik dní volna. Tucker a Dale během rybaření zachrání jednu ze studentek před utonutím, jenže celá jejich akce je přihlížející skupinkou dezinterpretována jako brutální únos. Rozhodnou se tedy podniknout akci, jenž by jí mohla vysvobodit ze spárů domněle šílených masových vrahů. Při snaze o její záchranu však nešťastnými souhrami náhod postupně umírají a Tucker a Dále si marně lámou hlavu, proč se ti studenti pořád zabíjejí na jejich pozemku.

O Tucker and Dale vs. Evil, jenž se jevil z traileru jen jako další laciná tanagerská komedie (zhlédnout můžete zde), už teď projevilo zájem několik severoamerických distributorů. Oproti tomu se například hororové sci-fi Splice Vincenza Nataliho (Kostka) příliš nezviditelnilo, přestože disponuje hereckými hvězdami jako je Adrien Brody a Sarah Polley a prý i slušnými digitálními efekty.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 27. 1. 2010 ve 4.50 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.