Domů » Festivaly

Cannes 2013: Tunisan Abdellatif Kechiche poněkud překvapivým vítězem Zlaté palmy

V souvislosti se Zlatou palmou se v posledních dnech asi nejčastěji skloňovalo jméno bratří Coenů, ti si však za svůj snímek Inside Llewyn Davis o folkovém zpěvákovi z letošního festivalu v Cannes nakonec odnášejí „pouze“ Velkou cenu poroty. Hlavní cenu Cannes Zlatou palmu se totiž Steven Spielberg spolu se zbývajícími členy poroty rozhodl přiřknout  Tunisanu Abdellatifovi Kechichemu (Černá Venuše) a jeho novému filmu La vie d’Adèle (Blue Is the Warmest Colour).

Téměř tříhodinový francouzsko-belgicko-španělský film La vie d’Adèle byl natočen na základě komiksu Julie Marohové Le bleu est une couleur chaude (Blue Angel) a vypráví o citovém dospívání patnáctileté Adèle, která se setkává s modrovlasou Emmou, jež ji seznamuje se světem dospělých a s níž naváže intimní vztah. Film do české distribuce uvede společnost Film Europe.

Nejlepším režisérem byl vyhlášen Mexičan Amat Escalante, který přivezl do Cannes drama Heli o rodině, do níž zasáhne násilí spojené s drogovými gangy, zatímco Cena poroty letos poputuje do Japonska za film Soshite chichi ni naru Koreeda Hirokazy.

Co se týče hereckých cen, jednu z nich si odnesl americký veterán Bruce Dern, který se představil v černobílé road movie Alexandra Payna Nebraska, a mezi herečkami porotu nejvíce zaujala Bérénice Bejo, jež se objevila v další studii manželské krize Asghara Farhadiho Le Passé.

Letos byli v průběhu festivalu vidět i čeští tvůrci, Matúš Vizár se se svým filmem Pandy podělil o třetí místo ve studentské sekci Cinéfondation. Zabodoval též Václav Marhoul se svým scénářem podle slavného románu Jerzyho Kosińského Nabarvené ptáče, za který obdržel zvláštní uznání poroty, Cenu Krzysztofa Kieslowského pro scénáře ze střední a východní Evropy.

PŘEHLED OCENĚNÍ V HLAVNÍ SOUTĚŽI:

ZLATÁ PALMA

La vie d’Adèle – Chapitre 1 & 2 (Blue Is the Warmest Colour), Abdellatif Kechiche

VELKÁ CENA POROTY

Inside Llewyn Davis, Ethan Coen & Joel Coen

CENA ZA NEJLEPŠÍ REŽII

Amat Escalante za Heli

CENA ZA NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ

Jia Zhangke za Tian Zhu Ding (A Touch of Sin)

CENA ZA NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON

Bruce Dern za Nebraska, Alexander Payne

CENA ZA NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON

Bérénice Bejo za Le Passé (The Past), Asghar Farhadi

CENA POROTY

Soshite chichi ni naru (Like Father, Like Son), Koreeda Hirokazu

ZLATÁ PALMA ZA NEJLEPŠÍ KRÁTKÝ FILM

Safe (Byoung-Gon Moon)

 

Kompletní přehled ocenění naleznete zde.

Zdroj: http://www.festival-cannes.fr/

Ferdinand Fořt

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 26. 5. 2013 ve 20.54 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.