Domů » Aktuálně, Festivaly

Festival otrlého diváka 2015 aneb Čadit, kadit a čichat


Letošní ročník Festivalu otrlého diváka se odehraje od 3. do 8. března 2015 jako už tradičně v žižkovském kině Aero, které na několik dní přestane být brakuvzdorné a nabídne otrlým divákům každoroční porci nových, ale i klasických či zapomenutých snímků z okrajových oblastí kinematografie. I letos budou následovat regionální repete, tentokrát v Brně (13. března) a v Hradci Králové (27. až 28. března).

Ačkoliv většina filmů bude mládeži nepřístupná (s výjimkou dětského filmu Santa si podmaňuje marťany, kde je naopak přítomnost dětí vítána), tak se dramaturgové rozhodli zvolit téma „dítě“, podle jejich slov „na znamení věčného cyklu desítkové soustavy“, neboť tato dnes již kultovní přehlídka filmového nevkusu letos vstupuje do své druhé dekády. Zároveň však organizátoři připomínají, že dětská fascinace pokleslými žánry patřila k Otrlcovi již od jeho prvního ročníku.

Co se týče samotného programu, tak v Praze bude promítnuto 17 celovečerních filmů (z toho tradičně jeden tzv. naslepo) a dva krátkometrážní. Za zmínku stojí nigerijský horor s otrlým názvem Ojuju aneb Čadit a kadit (2014, C. J. „Fiery“ Obasi), který bude pro českého diváka jedinečnou příležitostí seznámit se s touto exotickou kinematografií. Dále diváci uvidí druhý díl dnes již notoricky známé Lidské stonožky (2011, Tom Six), jejíž třetí díl já osobně již několik let netrpělivě vyhlížím. Z dalších nových filmů zmiňme poloamatérskou a částečně crowdfundingem financovanou Démonovu levárnu (2013) manželské dvojice James Sizemore a Ashleigh Jo, která vyniká skutečně profesionálně odvedenými maskami a gore efekty.

Ze starších filmů pak bude stát jistě stát za to například Polyester (1981) proslulého krále nevkusu a chlípnosti Johna Waterse, u nějž se dramaturgové rozhodli napodobit původní praxi uvádění a diváci tak před vstupem do kinosálu obdrží zvláštní kartičku Odorama, díky níž si budou moci film užít nejen zrakem, ale i čichem. Tradičním zástupcem porna bude americký film Tabu (1980, Kirdy Stevens) a oblíbeným genderově vyváženým simultánním překladem bude letos doplněn film Odysea rockových mimozemšťanů (1984, James Fargo). Samozřejmě nebude chybět ani film s maskotem festivalu El Santem a simultánním překladem Pana Akuráta. Z více než padesáti snímků s tímto mexickým národním hrdinou byl letos vybrán El Santo a orlice (1973, Alfredo B. Crevenna). Kompletní program včetně synopsí a trailerů naleznete ZDE.

My se na našich stránkách blíže zaměříme na dva nové filmy z programu, o nichž jsem se dosud záměrně nezmiňoval. Já se v krátké recenzi detailněji podívám na film Hlasy (2014, Marjane Satrapiová) a kolega Jiří Blažek v samostatném článku zhodnotí nový australský horor Babadook (2014, Jennifer Kentová), který bude festival zakončovat.

Ferdinand Fořt

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 1. 3. 2015 ve 12.04 a zařazen do kategorie Aktuálně, Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.