Domů » Festivaly

LFŠ 2011: 37. ročník zahájen

První projekce Letní filmové školy začaly již tento pátek, ale slavnostní zahájení festivalu se uskutečnilo až v sobotu v půl sedmé v kině Hvězda, kde byla předána Zvláštní cena LFŠ Otakaru Vávrovi a Výroční cena Asociace českých filmových klubů srbskému režisérovi Emiru Kusturicovi.

Redakce iNDiEFiLMu bude ve svém zpravodajství z LFŠ navazovat na minulý rok, kdy jsme se věnovali především písemnému přenosu jednotlivých lekcí filmu. Věříme, že tento způsob bude pro naše čtenáře nejvíce přínosný, protože akce dává prostor především starším snímkům, na něž není třeba psát jednotlivé minirecenze, ale stačí si vyhledat již dříve napsané ohlasy či analýzy z množství přístupných zdrojů.

V předchozích článcích věnovaných letošnímu ročníku Letní filmové školy jsme se snažili upozornit alespoň na část ze zajímavého filmového programu. Mnohé jsme však nestihli zmínit, a tak v tomto článku nabídneme ještě poslední výběr zajímavých témat, kterým se lze v Uherském hradišti věnovat.

Bezesporu zde musíme zmínit hlavní téma letošní LFŠ, jejíž „fokus“ je zaměřen na Rumunsko. Exkurz do filmové historie této východoevropské země tak nabízí unikátní možnost, jak na filmovém plátně zhlédnout filmy ze státu, jehož kinematografie se dostala do mezinárodního hledáčku až v posledních deseti letech, kdy zde vznikla tzv. Rumunská nová vlna. Za její hlavní představitele lze považovat Cristiana Mungia (4 měsíce, 3 týdny a 2 dny), Cornelia Porumboia (12:08 Na východ od Bukurešti; Policejní, adjektivum), Cristi Puia (Smrt pana Lazaresca; Aurora), Radu Munteana (Papír bude modrý; Úterý po Vánocích) a Cătălina Mitulesca (Jak jsem strávil konec světa).

Jako celku pak doporučujeme vyhnout se cyklu „11. září a hrozba terorismu“, jenž na základě ne zcela jasných pravidel slučuje podivnou skrumáž snímků, které jako individuální díla mají své kvality, nicméně jako dramaturgický celek jde o zcela slepou uličku, která nedokáže vytyčené téma přínosně uchopit.

Co však lze doporučit každému cinefilovi je retrospektiva filmů Kryzstofa Kiéslowskiho, která se soustředí na autorovu tvorbu předcházející jeho vrcholný triptych Tří barev.  Pokud se nepletu, tak zcela poprvé půjde u nás na plátně spatřit Kiéslowskiho televizní projekt Dekalog, zatímco vizuálně úchvatný film plný symboliky Dvojí život Veroniky sem zavítá po své nedávné distribuci v rámci Projektu 100.

Krátká a nekompletní retrospektiva je také věnována jedné z nejvýraznějších českých osobností ve filmové branži první poloviny dvacátého století. Od Gustava Machatého budou promítnuty například dvě verze (česká a rakouská) jeho nejznámějšího snímku Extase, stejně tak jako některé filmy, které natáčel již mimo Československou republiku. Jde o jedinečnou příležitost vidět Machatého snímky v kině. Mimo tuto retrospektivu (a sekci Visegradského horizontu věnovanou Třetí republice) doplní pohled do české filmové historie také restaurovaná Marketa Lazarová Františka Vláčila.

Ze současné světové tvorby lze jednoznačně doporučit dosud nezmíněný výběr Cinepur choice, ve kterém se objevují inovativní a osobité snímky auteurských režisérů z posledních tří let. V jeho rámci lze spatřit dlouho očekávaný film Benedika Fliegaufa Lůno, Amer Hélène Cattet a Bruna Forzaniho, Šírin Abbase Kiarostamiho, Žena bez hlavy Lucrecie Martel, Zabíjení Jerzy Skolimowskiho a Dívku na přání Stevena Soderbergha. Zařazeny jsou zde i dva rumunské filmy Vlastní životopis Nicolae Ceausescu a Policejní, adjektivum.

Z nadcházejících distribučních počinů Asociace českých filmových klubů je dobré věnovat pozornost třem titulům (všechny se již hrály v Karlových Varech). Nejvýraznějším je nepochybně poslední snímek Bély Tarra Turínský kůň, na zahraničních festivalech na sebe upozornil i Michael Ocelot se svými Pohádkami noci (na LFŠ jako Příběhy noci) a Abdel Kechiche s Černou Venuší.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 24. 7. 2011 ve 7.25 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.