Domů » Festivaly

Trier, Malick, Sorrentino, Almodovar, Van Sant a Kar Wai míří do Cannes?

Nedávno internetem oběhla první zpráva týkající se dalšího ročníku festivalu v Cannes. Podle důvěryhodného zdroje by se měly v programu akce objevit velmi očekávané snímky Wong Kar Waie, Pedra Almodovara, Lynne Ramsay, Paola Sorrentina, Larse von Triera, Virginie Despentes a Terrence Malicka. Jejich účast se dala předpokládat, ale nyní je jejich účast téměř jistá. Informace pochází od známého francouzského cinefila Cédrica Succivalliho, jenž má k organizačnímu týmu velmi blízko.

Wong Kar-wai do Cannes zamíří se svým nejnovějším snímkem The Grandmasters, za nímž se skrývá životopis o čínském mistrovi bojové techniky Wing Chun – Yip Manovi. Herecké obsazení je tvořeno zejména jmény s nimiž již v minulosti spolupracoval. Lze očekávat Tony Leung Chiu Waie, Li Gong, Chen Changa a Ziyi Zhang. Wong Kar-wai svůj film připravoval téměř deset let, přičemž ho kvůli průtahům s předchozími snímky musel neustále oddalovat. Další problémy pak vyvstaly na začátku minulého roku těsně před natáčením, když si Tony Leung Chiu Wai při tréninku zlomil ruku. Otázka je, zda se The Grandmasters objeví přímo v hlavní soutěži, protože podle IMDb by měla být domácí premiéra filmu již v únoru, což by nevyhovovalo požadavkům sekce. O snímku jsme v minulosti informovali již zde.

Svůj nový snímek by měl již tradičně představit i Pedro Almodóvar. The Skin That I Inhabit natáčel v průběhu tohoto roku s Antonio Banderasem v hlavní roli. Původně se ve filmu měla objevit i Almodóvora spřízněná duše Penelope Cruz, její postavu však při přepisovanání scénáře nakonec odstranil. Příběh filmu volně vychází z knihy Thierra Jonqueta, jejíž hlavní hrdinou je nekompromisní otec, který se rozhodne pomstít muži, který znásilnil a následně zavraždil jeho dceru. Almodóvar se v rozhovorech netajil svým nadšením pro tento projekt, obzvlátě když by měl svou koncepcí výrazně vybočit z estetiky předchozích děl. Lze očekávat, že zde bude zrušena plánovaná únorová premiéra a první veřejná projekce se tak uskuteční až v rámci festivalu Cannes. O snímku jsme v minulosti informovali již zde.

Lynne Ramsay by měla do května stihnout dokončit svůj v pořadí třetí celovečerní film We Need to Talk About Kevin. Přestože Ramsay nezrežírovala za posledních osm let jediný film, vypadá to, že nadále nechce vyčkávat a po dlouhých scénáristických přípravách tak film během jednoho roku stihne natočit i sestříhat do finální podoby. Její film se věnuje nešťastné matce syna, jenž se stal jedním z hlavních aktérů školního masakru. Ta se snaží pochopit, jak mohl její vlastní syn pozdvihnout zbraň a namířit ji na své spolužáky. Lynne Ramsay vychází z literární předlohy Lionela Shrivera, která nepracuje pouze se zásadním tématem, ale také poměrně výraznou formou. O snímku jsme v minulosti informovali již zde.

Do Cannes by se měl vrátit i Paolo Sorrentino, jehož Božský zde získal před dvěma lety Cenu poroty. Sorrentinův nový snímek nese název This Must Be the Place a jeho hlavním hrdinou je znuděný rocker, který se rozhodne vystopovat jednoho z nacistických pohlavárů, jenž může za smrt jeho otce. Do hlavní role obsadil Seana Penna a Frances McDormand. Narozdíl od předchozích informací se zde (podle IMDb) neobjeví dlouhodobý Sorrentinův spolupracovník Toni Servillo s nímž se původně počítalo pro roli skrývajícího se SS vojáka. O snímku jsme v minulosti informovali již zde a zde.

Už od loňského sezóny se na Cannes 2011 počítá s účastí zde oblíbeného provokatéra Larse von Triera. O jeho novém snímku Melancholia se vlastně téměř nic neví, přičemž na stránkách studia Zentropa lze narazit pouze na informaci, že půjde o psychologický katastrofický film. Do jedné z hlavích rolí se vrátí Charlotte Gainsbourg, která spolu s Kristen Dunst nahradí odstoupivší Penelope Cruz. Melancholia se dotočila již toto září a v listopadu byla skrze facebook oznámena první verze hrubého střihu. O snímku jsme v minulosti informovali již zde.

Další provokativní osobností, která nejspíše další ročník Cannes navštíví, bude francouzská spisovatelka a režisérka Virginie Despentes. Její druhý celovečerní snímek (předchozí film Fuck Me se na CSFD dostal do žebříčku nejhorších filmů všech dob) by měl vycházet z jejího vlastního románu s názvem Bye Bye Blondie. Hlavními postavami by měly být dvě dívky, které spolu měly v minulosti lesbický vztah. Nyní se po řadě let setkávají, ale obě jsou již v jiném společenském postavení. Glorie je nezaměstnaná žena bez domova, zatímco Frances je úspěšnou televizní herečkou, která si dopřává luxusu. Zpřetrhala doba vzájemné city?

V Cannes se také s jistotou objeví netrpělivě očekávaný The Tree of Life Terrence Malicka. Film je již dostříhán a datum severoamerické premiéry nastaveno tak, aby následovalo hned po uvedení na festivalu (respektive se kryje se začátkem Cannes, což naznačuje, že by nakonec mohl film celý festival zahajovat). Tématicky by Malick neměl vybočit ze svého humanistického pohledu na svět, který oslavuje lidskou přirozenost a přírodu. Konkrétní linie příběhu se však nelze dovtípit ani po opakovaném zhlédnutí prvního traileru. V hlavních rolích se objeví Sean Penn, Brad Pitt a Jessica Chastain. O snímku jsme v minulosti informovali již zde, zde a zde.

Nakonec lze taktéž předpokládat přítomnost Gus Van Santa. Jeho snímek Restless sice nebyl Cédricem Succivallim zmíněn, nicméně lze tak usoudit z počínání jeho distributora.  Sony Pictures Classics mělo film původně distribuovat na konci ledna, ale minulý týden nenadále jeho uvedení v kinech zrušilo. Gus Van Sant patří mezi oblíbené festivalové autory (jeho Slon v Cannes navíc vyhrál Zlatou palmu) a je tedy velmi pravděpodobné, že zde svůj nový film uvede. Jeho příběh by se měl soustředit na vztah šestnáctileté dívky, které zbývají poslední měsíce života, a chlapce, jehož rodiče zemřeli. O snímku jsme v minulosti informovali již zde.

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 28. 12. 2010 ve 4.43 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.