Domů » Aktuálně

TV tip na čtvrtek: Po přečtení spalte

Dnešní večer soupeří Česká televize s TV Barrandov. O diváky bojuje za ČT2 slavný „nejhorší film všech dob“ Plán 9 z vesmíru Eda Wooda, za Barrandov počin Kar-Wai Wonga (Stvořeni pro lásku, 2046) z roku 2007 Moje Borůvkové noci. O prvním zmíněném budeme určitě, vzhledem k jeho vysoké periodicitě uvádění, psát v některém z nadcházejících měsíců. U druhého necháme na divákovi, zda-li se nechá unést okouzlující stylistikou čínského tvůrce, nebo snímek přijme vlažněji jako tonutí ploše vykreslených postav v melodramatické pěně. Zmiňme se i originální severské černá komedii Kurz negativního myšlení, kterou nabídne ČT2 v neděli. O tomto snímku jsme ale již krátce psali v minulosti (doporučovali jsme zde), TV tipem tedy zvolíme Po přečtení spalte (USA, 2008), dílo úspěšné dvojice Joela a Ethana Coenových.

Rukopis bratrského páru Coenových se vyznačuje brilantní prací se scénářem. Právě vyprávěcí schémata – příběhy plné zvratů, dynamického děje a svižného humoru – přináší tvůrčí dvojici oficiální ocenění. Barton Fink v roce 1991 dominoval v Cannes, snímek Fargo byl oceněn cenou akademie za scénář a Tahle země není pro starý Coenovým vysloužila triádu Oscarů film-scénář-režie. I další ceny akademie, nominace na ně, ceny z Cannes či britská ocenění BAFTA se točí zejména okolo kategorií scénáristických, režijních a hereckých.

A podobné devízy má i Po přečtení spalte. Lehce perverzní úředník na ministerstvu, blbostí obdařená dvojice z fitcentra a několik vedlejších postav jsou zamotáni do událostí důmyslně zamotaných okolo vzpomínkové knihy operačního důstojníka-alkoholika právě propuštěného ze CIA. Prozradit více by znamenalo ochudit diváka o zběsilé tempo řetězce událostí, který je tažen trojicí populárních herců Brad Pitt, John Malkovich a George Clooney. A právě oni staví celý příběh do komické roviny, když v zásadě politováníhodné postavy „obdařují“ specificky humornou imbecilitou. Právě sázka na hvězdné obsazení by ovšem šla zároveň označit za největší slabinu snímku. Konzistentnost zápletky je omezena, aby zůstalo dostatek prostoru pro prezentaci hereckých výkonů. A tempo filmu je urychleno natolik, že se přistihnete, jak přemýšlíte na pravděpodobností a uskutečnitelností podobné sekvence událostí. V zásadě je lhostejné, jestli je fabule podobná reálným situacím, problémem je, že divák vystrkuje hlavu z proudu divoké řeky (sestava zvratů a zlomů v ději) a ztrácí klíč k automatické složce požitku z filmu. A tak se Po přečtení spalte některými aspekty staví po bok ostatní Coenovské tvorby, na druhou stranu se částečně vymykají v jakousi „carzy“ polohu jejich stylu.

28.10.  Čtvrtek  21:25  (Barrandov) Po přečtení spalte (s českým dabingem, repríza 29.10. 03:50)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 27. 10. 2010 ve 17.37 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.